Naučnici potvrdili: Zračenje mobilnog telefona povezano je sa nastankom ozbiljne bolesti

Nova istraživanja o uticaju mobilnih telefona na zdravlje pokazuju zabrinjavajuće rezultate.


mobile phone
Foto: Envato

Tema o kojoj se polemiše još otkad su mobilni telefoni počeli masovnije da se koriste, jeste kako utiču na zdravlje i da li zračenje može da nam naškodi. I danas, decenijama kasnije, mišljenja su podijeljena.

Jedna od novija studija iznijela je zaključke koji neće obradovati nikog od nas. Naučnici tvrde da postoji veza između zračenja koje emituju ovi aparati i Alchajmerove bolesti.

Studija objavljena u časopisu “Current Alzheimer Research” navodi da stalna upotreba mobilnih telefona i Wi-Fi rutera dovodi do povećanja kalcijuma u ​​mozgu i, samim tim, povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, prenosi Studenti.alo.rs.

Stručnjaci sa Američkog Nacionalnog instituta za rak napominju da ne postoji veza između elektromagnetnog zračenja i maligniteta, ali napominju da to može da uzrokuje nesanicu, glavobolju i razdražljivost.

Promjene u mozgu koje kasnije dovode do Alchajmerove bolesti mogu da se jave i 25 godina prije pojave prvih simptoma. Razne studije su primijetile da smanjenje izloženosti elektromagnetnom zračenju smanjuje fazu početnog negativnog uticaja na moždane procese.