Naučite odgovore na najteža pitanja i rasturite na razgovoru za posao

Malo je toga 'zabavno' u potrazi za poslom. Pokušavate se prikazati u najboljem svjetlu kako bi 'dogurali' do razgovora za posao, ali tek onda počinje pravi izazov.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Malo je toga ‘zabavno’ u potrazi za poslom. Pokušavate se prikazati u najboljem svjetlu kako bi ‘dogurali’ do razgovora za posao, ali tek onda počinje pravi izazov.

Razgovor za posao je stresan: morate se primjereno ponašati, a imate samo jednu priliku ostaviti odličan dojam na potpunog stranca.

Ipak, postoji jedna pozitivna stvar. Većina razgovora za posao slijedi standardni obrazac – neka pitanja čućete gotovo uvijek i već je moguće definisati kakve odgovore takva pitanja traže. To znači da se možete barem djelomično pripremiti (uvijek je moguć onaj tračak neizvjesnosti), a priprema znači: manje stresa i više samopouzdanja. Možda i zaposlenje!

Stoga ćemo sada pokušati proći kroz sve dijelove razgovora za posao. Imajte na umu nećete uvijek doživjeti baš ovakav scenarij – ali mogao bi biti vrlo sličan navedenom.

Uvod

Kada uđete u prostoriju gdje će se razgovor voditi, udobno se smjestite.

Recite mi nešto o sebi. Ovo je prilika da kažete nešto o svom obrazovanju, (radnom) iskustvu i stvarima koje volite raditi, a na neki su način vezane uz ovaj posao, koji želite dobiti.

Zašto tražite novi posao i zašto ste otišli s bivšeg posla? Odgovor na ovo pitanje morao bi biti u pozitivnom tonu. Čak i ako ste dobili otkaz, pokušajte to prikazati kao svoju novu priliku i nemojte govoriti loše o bivšim poslodavcima ili kolegama.

Što znate o našoj kompaniji i zašto želite raditi ovdje? Prije razgovora morate istražiti kompaniju, imati na umu neke bitne informacije o njihovom poslovanju i zatim to pokušajte povezati sa svojim očekivanjima od ovog posla.

Kakvo radno iskustvo imate? Spomenite samo ono radno iskustvo koje je relevantno za ovo radno mjesto. Ne morate opisivati sve poslove koje ste radili, posebno ako zaista nemaju veze s ovim poslom.

Što bi vaši bivši kolege rekli o vama? Ovo je trik pitanje! Važno je da odgovor bude u pozitivnom kontekstu, a možda možete prepričati i neku anegdotu koja će ilustrirati to o čemu govorite.

Jeste li učinili išta kako biste usavršili svoje znanje? Edukacija, hobiji, sport…sve čime se bavite izvan radnog vremena na neki način može biti povezano s vašim zanimanjem ili poslom i sada je vrijeme da to naglasite.

Za koje ste se još poslove prijavili? Spomenite svega nekoliko kompanija koje su vas pozvale na razgovor za posao, ako je to bio slučaj. Ispitivač želi znati jeste li ozbiljan tražitelj posla i držite li neke opcije otvorene. Ako biste zaista najradije radili za ovu kompaniju, recite to. Poslodavac voli čuti da vam je upravo on prvi izbor.

O vama

Sljedeća faza razgovora za posao je upoznavanje vas: kako ćete se uklopiti, kakav ste tip zaposlenika i jeste li vrijedni toga da vas zaposle.  Ovo je važno jer pomaže ispitivaču da bolje shvati zašto ste upravo vi najbolji izbor za njegovu kompaniju – zato se potrudite ‘izreklamirati’ najbolje što možete.

Kako radite pod pritiskom? Očekivano, odgovor na ovo pitanje mora imati pozitivan ton. Možete reći da radite dobro ili da se uvijek znate dobro organizrati. Nemojte reći da se pod pritiskom raspadate.

Šta vas motiviše da radite posao dobro? Ne, to nije novac. Želite priznanje. Želite biti još bolji, pomoći drugima, preuzeti inicijativu. (I želite novac, naravno, ali to nećete reći.)

Šta je vaša najveća snaga? Opet, budite pozitivni i govorite o onim svojim vrlinama koje su poželjne u obavljanju posla za koji ste se prijavili na konkurs. Jeste li organizirani? Inspirišete li kolege?

Što je vaša najveća mana? Opet jedno zločesto trik pitanje. Ne želite biti potpuno iskreni, ali ako kažete ‘ništa’ zvučat ćete bahato. Spomenite jednu manu, vezanu uz obavljanje posla, na kojoj radite i koju ćete sigurno u doglednoj budućnosti uspješno savladati. Na primjer, nadograđujete svoju informatičku pismenost, usavršavate engleski jezik…dakle, pokažite slabost, ali objasnite šta ćete učiniti kako biste je prevladali.

Kakvu platu očekujete? Opet zločesto pitanje. Svakako istražite kolika je prosječna plata za ovo radno mjesto prije nego što vas pozovu na razgovor. Uzmite u obzir i svoje radno iskustvo. Ako ste početnik, ne možete očekivati istu platu kao i ako već godinama radite upravo takav posao.

Možete li raditi u timu? Da, možete. Ili ćete naučiti. Uvijek kažite ‘da’.

Recite mi nešto o prijedlozima koje ste iznijeli, a koji su prihvaćeni. Kroz ovo ispitivač želi otkriti hoće li zapošljavanje vas stvarno donijeti konkretne dobre promjene u poslovanju. Navedite konkretan primjer: kada ste svom poslodavcu povećali prodaju, popravili odnos s klijentom, uštedjeli troškove i sl.

Šta vam je najviše smetalo kod vaših bivših kolega? Naravno, nećete o tome govoriti. Možete reći da se uvijek dobro slagali, bez obzira na razlike.

Postoje li ljudi s kojima naprosto ne biste mogli raditi? Naravno da ne. Možete raditi sa svakim.

Jeste li imali kakvih problema s bivšim šefom? Ne. Niste. Nikada.

Je li vam važniji novac ili zadovoljstvo poslom? Ovo je nezgodno pitanje jer svi trebamo novac, ali vaš budući poslodavac očekuje da vam je posao na prvome mjestu. Zadovoljstvo poslom ovdje bi trebalo prevagnuti. Možete reći da je novac, naravno, važan, ali da je, pogotovo dugoročno gledano, puno važnije raditi posao koji volite i kojim ste zadovoljni.

Biste li radije da vas vole ili da vas se boje? Kakvo smiješno pitanje! Ali ponekad će se pojaviti. Odgovor je ‘nijedno’: želite da vas se ‘poštuje’. Kada vas poštuju, tada vas motiviraju da ispunjavate rokove, budete član tima i iznosite ideje koje će biti korisne za poslovanje kompanije.

Biste li interes kompanije pretpostavili vlastitom interesu? Ovo je također zločesto pitanje. Ne želite odgovoriti ‘da’ jer ćete ispasti ‘bedasti’, ali kompanija ne bi htjela čuti ni ‘ne’ kao odgovor. Odgovorite u pozitivnom kontekstu: naravno da vam je važno raditi za dobrobit kompanije jer ako kompanija posluje dobro, tada je dobro i ostalima.

Zaključak

Posljednji ‘set’ pitanja prilično će zaoštriti stvar. Ne bojte se – ovo je odlična prilika da ostavite upečatljiv i snažan posljednji dojam.

Zašto bismo trebali zaposliti baš vas? Vrijeme je da napravite ‘sažetak vlastite ličnosti’. Podsjetite ispitivača na vještine i talente koje posjedujete, a uklapaju se u obavljanje ovog posla. Ne spominjite druge kandidate, konkurenciju općenito i sl. Koncentrirajte se na sebe.

Imate li Vi kakvo pitanje za mene? Vjerovatno biste nešto trebali pitati. Ako ste se dobro informisali o kompaniji ili već dobili neke informacije, možete pitati kada se očekuje početak rada i kako bi ono, što bi vi radili, moglo doprinijeti kompaniji. ‘Nemam pitanja’ gotovo nikada ne funkcioniše.

(BrazenCareerist/MojPosao.net)