Ovo su najtraženiji poslovi budućnosti

Budućnost vrlo vjerovatno donosi zanimanja u području informacijske tehnologije za koje još nismo čuli, kao i u alternativnim izvorima energije i globalnoj trgovini. Vrijedno je znati koji će poslovi izvjesno jačati kao i područja u kojima će napredak u karijeri biti znatno lakši, a posao sigurniji.


business handshake

Medicina

Sve dok stanovništvo globalno stari i životni vijek se produžuje, uvijek će postojati potreba za radnom snagom koja će brinuti o starijima, ali i istraživati lijek za primjerice – demenciju. Postojat će potreba za velikim brojem njegovatelja u domovima za starije kao i za brigu u domovima onih koji ondje odluče ostati. Konačno, postojat će potreba i za robotima koji će im pomagati. Već sad postoje roboti koji čiste i kose travu, a koji će pomagati u brizi za starije. Tu su i arhitekti koji će biti traženi kako bi razvili “pametne kuće” za stariju populaciju, piše Posao.hr.

Donosimo u kojim će se još područjima u budućnosti tražiti radnici:

Svemir

Svemirski turizam sve je izvjesniji posebno nakon osnutka Virgin Galactic i sličnih kompanija povezanih s istraživanjem svemira. U budućnosti će vjerovatno manjkati hemijskih elemenata na Zemlji kao što je neodimij koji je ključan za industriju zračnih turbina, industrijskih magneta, aeromotora, optike i vizualnog ekrana. Zbog toga ćemo u budućnosti trebati svemirske rudare koji će iz asteroida “vaditi” potrebne elemente kojih na Zemlji više neće biti.

Ako se na Mjesecu i Marsu razviju kolonije, astrobiolozi (proučavaju nastanak i evoluciju bioloških sustava u svemiru) morat će razviti biljke i hranu koje će se moći nositi s izuzetnim zračenjima, hladnoćom i slanom vodom u kolonijama. Svemirski kliničari morat će se specijalizirati za učinke radijacije, ali i za nedostatak gravitacije koja će imati utjecaja na mišićni i koštani sustav ljudi.

Bujanje svemirskog smeća u Zemljinoj orbiti postaje prava prijetnja komunikacijskim satelitima, pa i Međunarodnoj svemirskoj stanici. Zbog toga ćemo trebati stručnjake za reciklažu svemirskog smeća koji će identificirati lokacije u orbiti gdje se smeće najviše skuplja, ali i razviti učinkovite metode njegova uklanjanja.

Društvene mreže

Organizatori društvenih mreža bit će tražena roba. Brendiranje vlastitog imidža postaje nevjerovatno važno u zapadnim državama. Upravo zato se društvene mreže sve više komercijaliziraju ne samo za pojedince nego i za kompanije koje sve više investiraju u njih. Sve više ljudi sebe doživljava važnima poput estradnjaka i zvijezda zbog čega će trebati i menadžere koji će im organizirati događaje i smišljati strategije kako bi ostali relevantni.

Uz to su povezani poslovi privatnih trenera, nutricionista, stilista. Budućnost imaju i plastični kirurzi jer živimo u isključivo vizualnom dobu.

Računarstvo i internet

Jedan od razloga zbog kojih će se tražiti web inženjeri i inženjeri za razvoj aplikacija je i taj što je internet beskonačan. Upravo ova znanja i vještine mogu donijeti velik novac, a s druge strane ne traže velika ulaganja. Potrebna je tek originalna ideja pa su ova zanimanja plodno tlo za razvoj malih tvrtki i startupova.

Savjetnici za sigurnost IT sektora – i ovo će zanimanje biti iznimno traženo jer su prijetnje na internetu u stalnom porastu pa je cyber zaštita sve potrebnija.

Oglašavanje na internetu nadjačat će tradicionalno oglašavanje u smislu prihoda pa će postojati i povećana potreba za specijalistima u digitalnom marketingu.

3D dizajneri će uvijek biti traženi za produkciju igrica, ali i filmova, za specijalne efekte kao i za arhitektonske vizuale virtualnih građevina. Inženjeri za mrežu (web) također će biti traženi jer će postojati potreba za sve bržom uslugom.

Robotika

Roboti će svoje mjesto naći u industriji, medicini i drugim područjima jer su visoko efikasni za neugodna i opasna zanimanja. Ujedno im takvi poslovi nikad neće dosaditi i neće utjecati na njihovu usredotočenost. Zbog toga će se tražiti inženjeri za robotičke vještine – već sad postoje projekcije da će roboti sudjelovati u jednostavnim poslovima u operacijskim dvoranama upravo zbog njihove preciznosti.

Možda će se preseliti iz industrija u kojima su već ustaljeni poput autoindustrije i nuklearne industrije u ljudske domove. Dronovi se danas koriste u vojne svrhe pa će se vrlo vjerojatno preseliti i u civilni sektor.

Pametna vozila postat će prošlost jer je izvjesno da će se u budućnosti razviti pametne prometnice gdje će vas vozilo odvesti na destinaciju, a da ga ne morate kontrolirati.

Energija i okoliš

Poslovi vezani uz dizajn i održavanje vjetroelektrana kao i solarnih panela. Budući da vozila na fosilna goriva izbacuju velike količine ugljičnog dioksida, razvijat će se i alternativni načini proizvodnje vozila koji će biti naklonjeni očuvanju okoliša. Kako će se trošiti prirodni izvori energije, sve više ćemo ovisiti o održivim razvoju koji je povezan s recikliranjem i upravljanjem otpadom. Hidrolozi i geolozi će biti traženi da pronađu nove izvore vode čije se zalihe također rapidno smanjuju.

Radit će se i na sprečavanju izumiranja vrsta s obzirom na globalno zatopljenje pa će važnu ulogu imati i genetički inženjeri.

“Treneri za zelenu karijeru” savjetovat će zaposlenike o ljudskim učincima na okoliš te će ujedno poboljšavati kvalitetu života i radne te etičke vještine.

Biznis i pravo

Redukcije će biti sve važniji čimbenik u poslovanju. Ljudska želja za smanjivanjem rizika u investicijama koje su u porastu tražit će financijske stručnjake i upravljače istrenirane za analizu razmjene kojai ulagačima pomažu smanjiti rizike i troškove.

Budućnost finansijskog tržišta ostaje nepoznata, no zna se da se ono često mijenja zbog čega će biti traženi svi koji znaju koristiti numeričke i kvantitativne tehnike kojima će analizirati tržište. Ti djelatnici bit će odlično plaćeni jer stvaraju ogromnu dobit!

Organizacije, trgovačka društva… trenutno su opterećene stalno rastućim brojem regulativa a postoji potreba za transparentnim poslovanjem. Zbog toga će biti traženi i stručnjaci koji će savjetovati kako se u što kraćem roku prilagoditi zakonskim promjenama.

Očekuje se i velik rast potrebe pravnika za društvene mreže koji će moći voditi sporove na sudovima, s naglaskom na društvene medije i e-izdavaštvo. Već postoje problemi s Twitterom koji služi kao platforma za osobne napade, ali takve se stvari događaju i s nezadovoljnim radnicima koji svoje kompanije ocrnjuju preko te društvene mreže. Još nije posve jasno što kompanije i njihovi zaposlenici imaju od korištenja LinkedIna – naročito ako ga financiraju kompanije. Zbog toga se pojavila teorija da će se LinkedIn računi možda svesti na zapošljavanje i davanje otkaza.

(STUDOMAT.ba)