Najpopularnije društvene mreže: Facebook i Instagram bi mogli biti ugašeni, a evo zašto

Ako Meta ne dobije mogućnost da obrađuje, čuva i prenosi podatke evropskih korisnika na američkim serverima, Facebook i Instagram mogli bi da budu ugašeni širom Evrope.


laptop with facebook website on table with macarons coffee and sale tags in cafe
Foto: Envato

Ako Meta ne dobije mogućnost da obrađuje, čuva i prenosi podatke evropskih korisnika na američkim serverima, Facebook i Instagram mogli bi da budu ugašeni širom Evrope, stoji u godišnjem izvještaju ove kompanije, prenose američki mediji.

Problem je u evropskim propisima za regulaciju podataka, koji spriječavaju Metu da podatke Evropljana unese na američke servere. U suštini, Meta tvrdi da je mogućnost obrade korisničkih podataka između zemalja ključna za njegovo poslovanje, i operativno i za ciljanje oglasa.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Evropski zakoni koji imaju za cilj da zaštite privatnost korisnika zadržavanjem njihovih podataka u okviru nadležnosti EU poništili su prethodni sistem. Dakle, pošto Meta nije uspjela da postigne nove sporazume o dijeljenju podataka, prijeti da će ugasiti Facebook i Instagram u cijeloj Evropi.

 – Ako nismo u mogućnosti da prenosimo podatke između zemalja i regiona u kojima poslujemo, ili ako smo ograničeni da dijelimo podatke između naših proizvoda i usluga, to bi moglo uticati na našu sposobnost da pružamo naše usluge, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost da ciljamo oglase, navodi se u saopštenju.

Meta zatim pojašnjava da misli da će moći da postigne nove sporazume u ovoj godini, ali ako to ne učini, vjerovatno neće moći da ponudi niz najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi.

Kada je londonski finansijski portal CityAM kontaktirao kompaniju kako bi provjerio ove navode, John Nolan, lider za medije i komunikacije sa sjedištem u Londonu, nije demantovao saznanja. Umjesto toga, citirao je Nick Clegg-a, potpredsjednika Mete za globalne komunikacije.

Clegg je upozorio da bi nedostatak bezbjednog, sigurnog i legalnog međunarodnog prenosa podataka oštetio ekonomiju i ometao rast poslovanja zasnovanog na podacima u EU, baš kao pandemija.

 – Uticaj bi osjetila velika i mala preduzeća u više sektora, nastavio je on, a zatim je dodao:

 – Dok kreatori politika rade na održivom, dugoročnom rješenju, apelujemo na regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bismo što manje remetili na hiljade preduzeća koja se, poput Facebook-a, oslanjaju na ove mehanizme i vjeruju da se prenos podataka obavlja na siguran i bezbjedan način.