Na današnji dan: Gallileo Gallilei predstavio jedan od njegovih najpoznatijih izuma

Pogledajte i sa kojim poznatim ličnostima dijelite rođendan.


Foto: povijest.hr

1609. – Gallileo Gallilei predstavio svoj teleskop pred članovima Senata u Veneciji.

Poznati znanstvenik Galileo Galilei predstavio je članovima Senata u Veneciji svoj teleskop 25. avgusta 1609. godine. Riječ je bila o tehnološkom čudu tadašnjeg svijeta, jer je prvi upotrebljivi teleskop napravljen samo godinu dana ranije (izradio ga je Nizozemac Hans Lippershey). Galileo je čuo za taj nizozemski izum i odmah napravio svoj vlastiti teleskop po istom načelu. Kad je vidio da uređaj funkcioniše, otišao je u Veneciju i predstavio ga tamošnjim čelnicima. Taj teleskop imao je povećanje od 8x, ali vrlo usko vidno polje.

Advertisements

Mlečani su vrlo dobro primili Galileov teleskop. Između ostalog pokazao im je kako pomoću teleskopa mogu ugledati nadolazeći brod najmanje tri sata prije nego postane vidljiv golom oku. Senat mu je zauzvrat udvostručio platu i dodijelio doživotan položaj predavača na Univerzitetu u Padovi.

Foto: povijest.hr

Svojim teleskopima Galileo je iste godine otkrio da i na Mjesecu ima planina, dolina i kratera, a iduće je godine otkrio četiri najveća Jupiterova mjeseca (postoje teorije da su ti mjeseci oktriveni i ranije, ali Galileo je prvi koji je nepobitno dokazao njihovo postojanje). Taj pronalazak iznimno je važan jer je išao u prilog teoriji da Zemlja nije u središtu Svemira te da se okreće oko Sunca.

1929. – Njemačka letjelica Graf Celepin započela je put oko svijeta.

Za tačku početka i kraja putovanja oko svijeta odabrana je američka mornarička zračna baza Lakehurst, smještena 70-ak kilometara jugozapadno od New Yorka.

Advertisements

Dana 8. avgusta 1929. godine krenuo je zračni brod Graf Zeppelin na put oko svijeta. Radilo se o poduhvatu koji je podupirao medijski magnat William Randolph Hearst (vlasnik dvorca u Kaliforniji zvanog Hearst Castle i jedne od inspiracija za lik Charlesa Fostera Kanea u filmu Građanin Kane).

Zračni brod krenuo je na put iz američke savezne države New Jersey. Naime, za tačku početka i kraja putovanja oko svijeta odabrana je američka mornarička zračna baza Lakehurst, smještena 70-ak kilometara jugozapadno od New Yorka.

Foto: povijest.hr

Iz Lakehursta krenuo je Graf Zeppelin na istok preko Atlantskog oceana. Preletjevši Francusku pristao je u Friedrichshafenu, na graničnom području Njemačke i Švicarske, a zatim nastavio put prema istoku Europe. Zanimljivo je da je Graf Zeppelin preletio i preko SSSR-a, u kojem je na vlasti tada bio Staljin. Sljedeće pristajanje bilo je u japanskom glavnom gradu Tokiju, nakon čega je krenuo na put preko Tihog oceana. Prelazak tog oceana označen je pristajanjem u Los Angelesu, a zatim je obavljen put preko SAD-a, sve do povratka u spomenuti Lakehurst 29. kolovoza 1929. godine. Ukupno je Graf Zeppelin na tom putu oko svijeta prevalio 33.234 kilometara tokom 21 dana, 5 sati i 31 minute. Od toga je u letu proveo 12 dana, 12 sati i 13 minuta.

Rođeni na dan 8. august:

  • 1925. – Rođen Alija Izetbegović, bosanski političar i državnik.
  • 1901. – Rođen Ernest O. Lawrence, američki fizičar i nobelovac za fiziku 1939.
  • 1902. – Rođen Paul Dirac, britanski fizičar i nobelovac za fiziku 1933.
  • 1937. – Rođen Dastin Li Hofman (engl. Dustin Lee Hoffman), američki glumac.
  • 1943. – Rođena Esma Redžepova, makedonska pjevačica i humanitarka.
  • 1981. – Rođen Rodžer Federer (njem. Roger Federer), švicarski teniser.