Čitajte i uživajte: Sretan Svjetski dan knjige!

Međunarodni dan knjige i autorskih prava čuva uspomenu na ljude koji su dali veliki doprinos kulturnoj i književnoj baštini svijeta.


knjiga ucenje svjetski dan knjiga
Foto: Pexels

Međunarodni dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila.

Blagdan nije službeni, ali njemu pripadaju svi oni koji vole knjige ili svoja djela stvaraju u poeziji ili prozi.

Na današnji se dan simbolično održavaju razna događanja vezana za profesiju književnika, zaštitu njihovih autorskih prava i uvođenje inovativnih ideja na polju štampe knjiga.

1995. godine u Parizu je održana međunarodna konferencija UN-a o nauci, kulturi i javnom obrazovanju, na kojoj je iznijet prijedlog za stvaranje praznika posvećenog knjigama i autorskim pravima.

Datum praznika nije izabran slučajno, 23. april, dan je koji je postao rođendan ili smrt nekoliko kulturnih ličnosti odjednom: V. Nabokov, M. Druon, Cervantes, Shakespeare.

Međunarodni dan knjige i autorskih prava čuva uspomenu na ljude koji su dali veliki doprinos kulturnoj i književnoj baštini svijeta, piše Radiosarajevo.ba.

Radost čitanja otkriva se u najranijim godinama, a uživa tokom cijelog života: književnost širi vidike, oplemenjuje i obrazuje. Čitajte, uživajte u trenucima osame s knjigom, razmjenjujte knjige, cijenite književnost i sjetite se da je knjiga najbolji poklon!