Mladi iz cijele BiH obilježili Narandžasti dan

Tokom vikenda realiziran je prvi modul u okviru obuke Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere/ice, generacija 16. Tema ovog modula bila je timski rad i liderstvo, a upravo su polaznici/e timski obilježili Narandžasti dan i naučili više o vrstama nasilja, ali i ono mnogo važnije prevenciji nasilja i načinima djelovanja ukoliko dođe do nasilja.


IMG 4791

U Bosni i Hercegovini svaka druga žena dobi od 15 godina i starija doživjela je neki oblik nasilja. Već nekoliko godina u Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, Narandžasti dan obilježava se svakog 25. u mjesecu, kao datum podizanja svijesti i sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Tokom trajanja prvog modula organizirana je i Kafa sa… Nudžejmom Softić, tokom koje su polaznici/e imali priliku naučiti vipe o timskom radu i liderstvu od naše uspješne maratonke i triatlonke. Upravo je sa Nudžejmom snimljene i prva epizoda serijala e-Foruma ljudskih prava i demokratije, koju ćete imati priliku gledati i slušati u facebook grupi.

Još od ranijih polaznika čula sam za UMiD kao priliku koja se razlikuje od svake druge aktivističke. Radujem se godini punoj učenja i napredovanja, jer već prvi modul na mene ostavlja ogromne utiske, novu motivaciju kao i lično preispitivanje i odluku za boljom organizacijom svojih obaveza. Mislim da je ovo idealna prilika za svaku osobu da sazrije, održava kontinuitet nečega, upozna nove ljude i formira nezaboravno iskustvo, a prije svega vrati se sa vještinama i znanjem koji će mu služiti u svakom momentu, izjavila je Edna Mulić iz Brčko distrikta, polaznica obuke.

Generacija 16. obuke Uči, Misli i Djeluj! provodi se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

(STUDOMAT.ba)