Mladi iz cijele BiH obilježili Narandžasti dan

Tokom vikenda realiziran je prvi modul u okviru obuke Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere/ice, generacija 16. Tema ovog modula bila je timski rad i liderstvo, a upravo su polaznici/e timski obilježili Narandžasti dan i naučili više o vrstama nasilja, ali i ono mnogo važnije prevenciji nasilja i načinima djelovanja ukoliko dođe do nasilja.


IMG 4791

U Bosni i Hercegovini svaka druga žena dobi od 15 godina i starija doživjela je neki oblik nasilja. Već nekoliko godina u Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, Narandžasti dan obilježava se svakog 25. u mjesecu, kao datum podizanja svijesti i sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Tokom trajanja prvog modula organizirana je i Kafa sa… Nudžejmom Softić, tokom koje su polaznici/e imali priliku naučiti vipe o timskom radu i liderstvu od naše uspješne maratonke i triatlonke. Upravo je sa Nudžejmom snimljene i prva epizoda serijala e-Foruma ljudskih prava i demokratije, koju ćete imati priliku gledati i slušati u facebook grupi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Još od ranijih polaznika čula sam za UMiD kao priliku koja se razlikuje od svake druge aktivističke. Radujem se godini punoj učenja i napredovanja, jer već prvi modul na mene ostavlja ogromne utiske, novu motivaciju kao i lično preispitivanje i odluku za boljom organizacijom svojih obaveza. Mislim da je ovo idealna prilika za svaku osobu da sazrije, održava kontinuitet nečega, upozna nove ljude i formira nezaboravno iskustvo, a prije svega vrati se sa vještinama i znanjem koji će mu služiti u svakom momentu, izjavila je Edna Mulić iz Brčko distrikta, polaznica obuke.

Generacija 16. obuke Uči, Misli i Djeluj! provodi se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

(STUDOMAT.ba)