Subota u SARTR-u: “Alice u krevetu” s posvetom Susan Sontag

"Alice u krevetu" s nesputanom fantazijom priča priču o stvarnoj historijskoj ličnosti.


vh alice u krevetu 10 1 2023 13 1 1713512653
Foto: SARTR

Sutra, 20. aprila 2024. s početkom u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra će ponovo biti odigrana predstava “Alice u krevetu”.

Kao doprinos obilježavanju 90 godina od rođenja Susan Sontag, u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS, SARTR-a i Maladype teatra, ova predstava je nastala prema drami apsurda od Susan Sontag, a u režiji Zoltán Balázsa.

“Alice u krevetu” s nesputanom fantazijom priča priču o stvarnoj historijskoj ličnosti. Alice James (1848.-1892.), sestri svjetski renomiranog američkog romanopisca Henryja Jamesa i velikog psihologa i filozofa Williama Jamesa.

U dobi od devetnaest godina Alice je pala u duboku depresiju, patila je od nekih opskurnih i iscrpljujućih bolesti, ostajala u krevetu, htjela počiniti samoubistvo, pisala dnevnik i umrla u dobi od četrdeset četiri godine.

U Sontaginoj drami, Alice James se stapa s još jednom velikom Alice svog vremena, junakinjom avantura u zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Jedinstveno strukturirana drama smatra se cikličkom projekcijom apoteoze očaja, frustracije, bijesa i pobjeda.

Zaokretna, višeslojna priča istražuje labirinte Aliceine ranjene duše i uzroke vječnog porodičnog sukoba.

Igraju: Alice James: Snežana Bogićević, Nurse/Mother: Ana-Mia Karić, Father Henry: Kemal Rizvanović, Harry: Sanjin Arnautović, Margaret Fuller: Matea Mavrak, Emily Dickinson: Hana Zrno, Young Man: Enes Kozličić.

Dramaturg i scenograf predstave je Zoltán Balázs. Kostimografija potpisuje Ljiljana Majkić, a aranžman i korepeticiju Tijana Vignjević.

Montaža muzike je radio Nedim Zlatar.