Mladi iz BiH po posao u Katar?

Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini veliki broj mladih se opredjeljuje za odlazak u strane države i to isključivo zbog posla. Kada se suočite sa surovom realnošću života u Bosni i Hercegovini, gdje je visoka stopa nezaposlenosti a primanja niska, počnete istraživati mogućnosti koje Vam se nude van granica Vaše države.


Katar je jedna od država koja je postala primamljiva za bh. građane.

Uprkos izuzetno visokim temperaturama i drugačijem načinu života, bh. građani pristaju na posao u Katru. Od 2014. godine na snazi je Sporazum o zapošljavanju između BiH i Države Katar koji je otvorio vrata nezaposlenim osobama iz naše zemlje da se zaposle u Katru i to u skladu sa radnim ponudama i potrebama za radnom snagom u ovoj državi. Sporazum predviđa zapošljavanje na period od godinu dana uz mogućnost produženja ugovora.

Radnicima iz BiH se garantuje plaća, otpremnina, prevoz iz BiH i povratak u zemlju, plaćena povratna karta tokom odmora, plaćeni prekovremeni sati, zdravstvene usluge i smještaj.

Interesantan je podatak da ovakav sporazum s Katrom ima samo nekoliko država. Uglavnom, države imaju odobrene kvote za zapošljavanje svojih građana. S druge strane, to ne treba da nas iznenađuje jer je velikom broju državljana Katra dozvoljena kupovina zemljišta i nekretnina u našoj državi, što im nije omogućeno u velikom broju drugih država. Tako da je moguće da je sporazum ujedno i kompromis između dvije države.

Važno je istaći da u Katru 80 posto radne snage čine stranci, gdje su bh. građani procentualno najviše zastupljeni. Stranci u Katru ne mogu dobiti državljanstvo ni nakon deset godina rada, samo stalni boravak i ugovor koji je na određeni vremenski period. Ovaj podatak nije prepreka bh. građanima koji su se odlučili na rad u Katru, jer je njihov primarni cilj isključivo zarada.
Katar konstantno objavljuje oglase za posao koji uključuju sve sektore i struke.

Važno je istaći da prilikom apliciranja za posao u Katru treba voditi računa o internetskim stranicama na kojima se traži posao. Kao i u svim zemljama svijeta tako i u Katru ima lažnih oglasa i zloupotreba radnika. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH tvrde da svi oglasi za poslove u Katru koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani sa potpisanim sporazumom. To znači da je, ukoliko želite da nađete provjeren posao u Katru, potrebno da se obratite Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Poslovne prilike su za razliku od Bosne i Hercegovine u drugim državama mnogobrojne, a uspjeh zavisi od Vas. Da biste uspjeli, ne smijete dozvoliti da Vas početni neuspjeh pokoleba.

(Poslovni svijet)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.