Mitovi o žvakaćim gumama, tabletama i “pametnoj drogi” za bolje pamćenje

Posegnuti za sredstvima koja obećavaju brže učenje vrlo je opasno. Nakon ovog teksta radije kupite grožđice, brusnicu, orahe i bademe. Sigurni su i prirodni, a u ovom tekstu razbijamo mitove sredstava za bolje pamćenje koji su nastali u laboratoriju miješanjem supstanci.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Zbog gustog rasporeda ispita za vrijeme ispitnih rokova, svjesni da ne mogu stići pripremiti sve ispite, studenti sve više posežu za žvakaćim gumama koje su napravljene sa supstancama za bolje pamćenje, tabletama osmišljenim za brže pamćenje i “pametnim drogama” koje omogućavaju da se gradivo uči brže. U nastavku teksta donosimo mitove u koje, nažalost, studenti vjeruju.

Advertisements

Žvakaće gume za pamćenje 

Da, doista su osmišljenje i možete ih naći na svakom kiosku. Cijena im je daleko veća od “običnih” žvaka, jer su napravljenje da pomognu studentima da brže pamte. Studenti ih masovno kupuju slijepo vjerujući u njihovo dejstvo, no stvarnost je potpuno drugačija. Svakako, svaka čast za ideju, odličan marketinški trik.

Tablete za bolje pamćenje 

Advertisements

Već nekoliko godina na policama u apotekama popularne su tablete za pamćenje, koje navodno obnavljaju moždane ćelije i time potiču bolje pamćenje. Naravno, i ovo je jedan od mitova jer je zadnje istraživanje pokazalo da se u takvim tabletama nalazi samo koncentrat voća. Daleko je zdravije kupiti kilogram jabuka ili banana, nego tablete.

“Pametna droga” 

– Završila sam u hitnoj službi, a krvni prtiisak mi je bio toliko visok da sam bila na rubu moždanog udara. Nikada više, kaže jedna sad već bivša studentica Filozofskog fakulteta navodeći da je popularan i hidergin, ponajprije jer djeluje odmah i to u malim količinama.

(Amra Salihćehajić / STUDOMAT.ba)