Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Konkursi za studentske stipendije za akademsku 2016/17. godinu

Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo je konkurse za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, kao i konkurs za dodjelu stipendija studentima iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu.


vlada rs

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević istakao je da će studentima studija u Republici Srpskoj biti dodijeljeno 1000 stipendija, za šta je budžetom planirano oko dva miliona konvertibilnih maraka.

– Konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija biće dodijeljeno 730 stipendija, u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija 236 stipendija, studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu drugog lica, 16 stipendija i studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama 18 stipendija.

Ministar Malešević još je dodao da stipendija iznosi 2000 KM, po studentu, i isplaćuje se tokom 10 mjeseci u mjesečnom iznosu po 200 KM.

– Studentima studija u inostranstvu biće dodijeljeno 70 stipendija, za šta je u budžetu obezbijeđeno 191.000 maraka, a stipendija se isplaćuje jednokratno. Visina stipendija za studente studija u inostranstvu zavisi od broja studenata koji ispunjavaju uslove konkursa, a uglavnom iznosi 2.000 KM, na prvom ciklusu studija, 2.500 KM na drugom i 3.500 KM na trećem ciklusu studija po studentu.

Ministar Dane Malešević još kaže da će biti dodijeljen isti broj stipendija, kao i prošle godine, te da će iznosi biti isti.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić pojasnila je da studenti koji studiraju u inostranstvu, da bi dobili stipendiju Ministarstva, moraju imati prosjek ocjena najmanje devet.

Ona dodaje da ako je riječ o studentima na prvom ciklusu studija moraju imati upisanu drugu godinu, osim studenata koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama.

– Studenti koji studiraju na drugom i trećem ciklusu u inostranstvu mogu ostvariti pravo na stipendiju od prve godine drugog ciklusa ili prve godine trećeg ciklusa, s tim da im se računa prosjek ocjena u prvom, odnosno drugom ciklusu, precizirala je pomoćnik ministra Radmila Pejić.

Naglasila je i da na svakom ciklusu studenti moraju imati prosjek ocjena najmanje devet.

Pomoćnik ministra Radmila Pejić ističe da uspješni studenti koji studiraju u Republici Srpskoj moraju imati prosjek najmanje 8,5, a studenti koji spadaju u ostale kategorije, djeca poginulih boraca, socijalne kategorije, porodice sa više studenata, moraju imati prosjek najmanje 7,5, a oni koji dolaze iz izrazito nerazvijenih opština 8,00.

– Uslov za dobijanje stipendije za studente sa invaliditetom je da nisu obnovili upisanu godinu studija, dodala je Pejić.

Konkursi su objavljeni na Portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture: www.vladars.net.

Konkursi će biti otvoreni 30 dana, tj. do 28.11.2016. godine.

(STUDOMAT.ba)