Zašto u BiH nisu zaživjeli “studentski krediti”?

Dok su u razvijenim zemljama studentski krediti svakodnevnica, studente u BiH uglavnom finansiraju roditelji.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studiranje u BiH svakim danom postaje sve skuplje, a roditelji sve nemoćniji da djeci finansiraju školovanje. Brucoši su prepušteni sami sebi i roditeljima da samostalno otplate studije, dok samo nekoliko banaka u BiH nudi “studentski kredit”.

Šta je uopće studentski kredit? Studentski krediti su krediti strogo namijenjeni za plaćanje školarine ili troškova života za vrijeme studiranja. Više komercijalnih banaka u BiH nude “studentske kredite” u KM sa rokom dospijeća do 7 godina. Tipični instrument osiguranja ovih kredita su mjenica ili sudužništvo.

Iako su krediti za studiranje redovan način finansiranja studija na Zapadu i koji se vraćaju godinama po zapošljavanju, u BiH studenti kao da o ovome ne znaju gotovo ništa, a niti pokušavaju sami da plate školovanje na odloženo.

– Čula sam za studentske kredite, ali nikada nisam čula za kredite koji mladi podižu u banci zbog školovanja na fakultetima u Sarajevu. Mislim da je to super i podržavam taj sistem, posebno zbog mnogo mladih koji bi studirali ali imaju prepreke zbog finansijske situacije. Nisam razmišljala o uzimanju studenskog kredita, ali ako bi mi studije postale skuplje razmislila bih svakako, kaže studentica iz Sarajeva Aiša Č.

Jedan od razloga zašto se možda studenti ne odlučuju na podizanje kredita je i nesigurnost da li će ikada uspjeti da pronađu zaposlenje kojim bi mogli da otplate kredit.

– Nikada nisam razmišljala o podizanju kredita, jer ne znam da li ću uspjeti da nađem posao da to sve otplatim. Osim toga, ne znam ni kakvi su uslovi potrebni za podizanje kredita, niti se o tome govori u javnosti, kaže za portal “Poslovni svijet” studentica iz Sarajeva Umihana Đ.

Da li banke ne potenciraju reklamiranje studentskih kredita zbog rizičnosti posla? Banke nemaju povjerenje u kreditnu sposobnost tih mladih ljudi, upravo zbog sve veće nezaposlenosti i teškoće pronalaska posla. Često studenti poslije studija ne mogu da pronađu posao kojim bi mogli da otplate kredite zato se i ne upuštaju u ovaj vid finansiranja. Još jedan faktor rizika je i dužina studiranja, koje sada traje pet godina, a često je i teško što ukazuje da je davanje kredita studentima i dalje rizično.

Naše banke u svojoj ponudi imaju studentske kredite, ali su oni daleko od onih kakvi postoje u SAD-u. Banke nude neke pogodnosti za studente, ali je vrlo slično običnom kreditiranju i ne liči na zapadni sistem kreditiranja studenata.

(Poslovni svijet/STUDOMAT.ba)