Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo preliminarnu listu stipendista

Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je preliminarnu rang-listu stipendista, prema kojoj će biti dodijeljeno 977 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u RS.


Budžetom RS planirano je 1.970.000 maraka za stipendiranje studenata studija u RS. Stipendija iznosi 2000 maraka po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata.

Advertisements

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeli 712 stipendije i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 596 stipendija, studentima drugog ciklusa studija 60 stipendija i studentima trećeg ciklusa studija osam stipendija. Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljeno je 48 stipendija.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se ostalim studentima prvog ciklusa studija dodijeli 236 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama RS prvog ciklusa studija 18 stipendija i studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, 11 stipendija. Radu Komisije za dodjelu stipendija prisustvovao je i predstavnik studenata.

Prigovor na preliminarnu rang-listu stipendista, studenti mogu dostaviti u roku od osam dana od dana objavljivanja tj. do 9. marta ove godine.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture i ispunjavaju uslove konkursa a dodijeljena im je stipendija iz drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste. Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture, potrebno je da dostavi uvjerenje, rješenje ili potvrdu od drugog izvora stipendiranja (opštine) da se odriče te stipendije. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Advertisements

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture i ispunjavaju uslove konkursa a dodijeljena im je stipendija Fondacije „Dr Milan Jelić“, izuzeti su iz razmatranja jer je iznos stipendije Fondacije veći.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u RS za 2017. godinu prijavilo se 1.775 studenata. Uslove konkursa nisu ispunila 283 studenta, dok je njih 515 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Preliminarna rang-lista stipendista dostupna je na portalu Vlade RS – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

(STUDOMAT.ba)