Uslovi stanovanja u Studentskom centru Sarajevo zadovoljavajući

Uvjeti stanovanja studenata u Studentskom centru Sarajevo su na zadovoljavajućem nivou. Studenti su zadovoljni ishranom, jer im se u kuhinji studentskih domova u Nedžarićima i Bjelavama pruža vrhunska usluga, a na raspolaganju dnevno imaju izbor od preko 15 jela.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Studentima je dostupan i vešeraj, a u Paviljonu II imaju i wifi, frižidere, TV, saopćeno je iz Centra za razvoj i afirmaciju kulture i obrazovanja Litteratus.

Prema riječima direktora Studentskog centra Sarajevo Tarika Curića studenti su generalno zadovoljni uvjetima stanovanja i dodatnim uslugama.

– Želimo poručiti roditeljima da svoju djecu mogu potpuno povjeriti na stanovanje u Studentskom centru Sarajevo, te da se informiraju o uslugama koje nudimo. Hrana se sprema u vlastitim kuhinjama Studentskog centra, a studentima je na raspolaganju dnevno i po 15 različitih vrsta jela. Posjedujemo HACCP certifikat tj. standard kojim se osigurava sigurnost hrane, kaže direktor Curić.

Navodi kako su stanari veoma uspješni i u izvršavanju svojih fakultetskih obaveza.

– To znači da 90 procenata onih koji su stanovali u Studentskom centru su i završili fakultet. Od preko 50 posto onih koji su bili u privatnom smještaju, odnosno iznajmljenim stambenim prostorima po Sarajevu, jako mali procent njih je završio fakultet. Stanari Studentskog centra imaju priliku da borave u čitaonama gdje razmjenjuju svoja iskustva, ističe Curić.

Dodaje kako stanari Studentskog centra Sarajevo stiču nezaboravna prijateljstva što predstavlja kapital za budućnost.

– Želimo uputiti poruku roditeljima da ne izbjegavaju Studentski centar Sarajevo jer ništa neće dobiti time što djeci iznajme stan gdje će morati da sami kuhaju te time da gube vrijeme. Mi ovdje imamo tople obroke u svakom momentu i kada student dođe uvijek ga čeka topli obrok i topla soba, kao i ostali studentski sadržaji, navodi Curić.

Upravnica Studentskog naselja Bjelave Edina Demirović je kazala kako još uvijek ima nekoliko slobodnih mjesta za studente koji bi eventualno aplicirali za smještaj.

– Studentsko naselje Bjelave u svom sastavu ima devet zgrada, odnosno paviljona. Dva paviljona nisu u funkciji, dok ih je sedam u upotrebi. Trenutno u ovom naselju boravi oko 600 studenata, a imamo još par slobodnih mjesta. Nedavno je u Studentskom naselju Bjelave otvoren i Paviljon II koji zadovoljava sve evropske standarde studentskih domova. Svi studenti u ovom naselju su redovni studenti, te imaju pravo na smještaj i ishranu, navodi Demirović te ističe kako studenti u prosjeku smještaj plaćaju nekih 150 KM mjesečno, a nude im se i tri obroka dnevno.

– Oni imaju potpunu uslugu što pruža prednost u odnosu na privatni smještaj. Na taj način oni imaju više vremena da studiraju i bave se naukom, ističe Demirović, prenosi Fena.

(Oslobođenje)