Federika Mogherini poručila studentima u BiH: “Borite se za evropsku budućnost”

Visoki predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark, umjesto Federike Mogherini obratio se studentima javnih univerziteta u BiH i poručio im da se bore za svoju evropsku budućnost.


Foto: Federica Mogherini
Foto: Federica Mogherini

On je pročitao pismo visoke povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini, koja zbog magle u četvrtak nije doputovala u Sarajevo, u kome je ona poručila studentima da baš oni imaju i treba da pokažu energiju potrebnu da osiguraju promjene.

Advertisements

Na skupovima sa mladima, poručila je Mogerini, ona vidi energiju potrebu da se promjena desi. U suštini, sve se svodi na stvarne ljude i stvarni život.

– Kada govorimo o putu ka EU, naravno da ima jako puno kriterija, poglavlja, mjerila, ali ono što ne smijemo zaboraviti je da svaki od tih parametara ima direktan uticaj na život, na stvarne ljude. Cijeli taj proces, koji mi nazivamo putem ka EU, može zvučati tehnički, pa možda nekada i apstraktan, ali on je itekako konkretan, itekako stvaran i odvija se upravo u ovom trenutku, poručila je Mogerini.

Mogerini je najdirektnije do sada pozvala studente da iskažu nestrpljivost i zahtrijevaju promjene što prije.

– Možda će vas iznenaditi što vam danas neću reći da budete strpljivi. Ne, neću to govoriti. Moja poruka danas je: dajte da napravimo da se to zaista i desi. Dajte da BiH zaista uvedemo u Evropsku uniju, jer to je moguće. Ako želite da ostvarite taj cilj, onda ćete ga i postići, glavna je poruka Federike Mogerini, koju je studentima pročitao Lars Gunar Vigemark.

Poručila je također da ako ne vide napredak, mladi ne smiju postati cinici ili još gore, ne smiju postati agresivni. Umjesto toga, pozvala ih je da iznose svoje stavove, angažiraju se na konstruktivan način.

– Pokažite ono što je najbolje u vama. Vi ste studenti, vi ćete inspirirati druge. Promjena nikada nije jednostavna, ali svakako je vrijedna, riječi su Federike Mogerini.

Advertisements

Vigemark odgovarao na pitanja studenata

Nakon uvodnog dijela u kome je pročitano pismo, na pitanja studenata je odgovarao Lars Gunar Vigemark, te tom prilikom rekao da će Reformska agenda unaprijediti poslovno okruženje, generalno za sve poslovne subjekte, ali da je to jedan dugotrajni proces.

– Znam da u Federaciji BiH postoje planovi za uspostavljanje “one stop shopova”, koji bi trebalo da izdaju sve dozvole i odobrenja, da pojednostave i pojeftine ovaj proces. Već je to uspostavljeno u RS-u. Dakle govorimo o dobijanju građevinskih dozvola, priključcima za struju, papirologiji. Sve su to aktivnosti koje su u toku. Evo, ja mogu reći da ima kreativnosti, ima reformatora u vlasti, ali vrlo često ima različitih interesa, ali postoji i strah od promjena među ljudima, rekao je Vigemark.

Visoki predstavnik EU u BiH također je rekao da je EU za jedinstven obrazovni prostor u BiH, te da zbog jedinstvenosti obrazovanja na području cijele EU i postoje programi poput “Erasmus” programa i slični. Sve je to organizirano, rekao je Vigemark, kako bi se prevazišle barijere između obrazovnih sistema.

– Ali u okviru tog zajedničkog obrazovnog prostora treba nam i različitost. Nije ništa pogrešno da imate različite univerzitete, da imate različite škole. Ono što mi ne želimo je segregacija. Dakle, ne želimo npr. dvije škole pod jednim krovom, kao što imate u BiH. To je ono što mi stvarno ne želimo. To ne bi preuzimali, uvozili u Evropsku uniju, rekao je Vigemark.

(BHRT)