Master u inostranstvu: u čemu su prednosti?

Odbrana diplomskog rada je, može se reći, najodgovorniji trenutak u životu diplomaca fakulteta. Nakon toga ih čekaju traženje posla i primenjivanje stečenih znanja u praksi. Ali šta ako postoji želja da se stečena znanja prodube kroz produžavanje obrazovanja? Odgovor se sam nameće – treba upisati master.


Najednostavniji put je upis na master na svom fakultetu u svojoj zemlji: već su poznati predavači, uslovi studiranja, kao i obrazovni sistem u cjelini. Ipak,danas sve više diplomaca donosi odluku da podigne svoj obrazovno-kvalifikacioni nivo na stranoj visokoškolskoj ustanovi – po pravilu, evropskoj. To je povezano sa nizom očiglednih prednosti koje daje master diploma stečena ovdje.

Advertisements

Za one koji žele da budu korak ispred

Za master programe na evropskim univerzitetima se odlučuju diplomci univerziteta i iskusni biznismeni, koji žele da idu u korak s vremenom, dopunjujući domaće obrazovanje naprednim znanjima i praktičnim iskustvom na međunarodnom nivou. Studiranje na stranom master programu je ne samo odličan način da se dopuni inventar znanja, već i mogućnost da se napreduje po karijernoj ljestvici i čak da se kardinalno promijeni sfera djelatnosti.

Zahvaljujući posjedovanju razvijenih nastavnih i istraživačkih baza, kao i kontinuiranim ozbiljnim državnim investicijama u obrazovni proces, strani univerziteti nude ogroman broj visokokvalitetnih master programa u svakoj oblasti – između ostalog i u onima kojih nema na domaćim univerzitetima. Diplomci evropskog univerziteta imaju bezuslovnu prednost na tržištu rada i traže ih poslodavci iz cijelog svijeta. Prestiž, reputacija, i tradicija koji su sticani decenijama govoriće u korist kandidata još mnogo prije nego što on lično dođe na razgovor. Za vrijeme studija studenti dobijaju uskostručna znanja u izabranoj oblasti, a osim toga imaju priliku da za vrijeme studija obave praksu u pravim kompanijama, koje sarađuju sa univerzitetom. Uopšte uzevši, fokusiranje na praktičnu stranu profesionalne obuke je prioritet svih evropskih univerziteta.

Širok izbor

Student koji se upisuje na master ima mogućnost kako da nastavi obrazovanje u svojoj struci, tako i da dobije drugu diplomu – iz oblasti koja je bliska njegovoj. Pritom je važno obratiti pažnju na rokove za predaju dokumenata. Na današnji dan je upis za školsku 2018/2019 godinu na mnogim evropskim univerzitetima već završen, ali ne treba očajavati. Naprimjer, visokoškolske ustanove u Sloveniji nude oko četrdeset master programa i nivo obrazovanja nije ni po čemu lošiji od priznatih obrazovnih ustanova Starog i Novog svijeta.

Pomenimo da je osobenost slovenačkih fakulteta u tome što za većinu nastavnih programa nije potreban prijemni ispit (osim onih gdje je neophodno ocjenjivanje umjetničkih sposobnosti). Takođe, po pravilu nije neophodno posjedovanje certifikata o znanju engleskog i slovenačkog jezika. Master studije na slovenačkim univerzitetima traju dvije godine. Student može da stuоdira redovno ili vanredno (večernja nastava).

Advertisements

Minimalna ulaganja – maksimalni dobitak

Napomenimo da slovenački univerziteti učestvuju u međunarodnim programima razmjene studenata, poznatim u cijelom svijetu Erasmus. Tokom studija u Sloveniji studenti dobijaju dozvolu za privremeni boravak s pravom na rad. Studenti koji studiraju u Sloveniji zahvaljujući dozvoli za privremeni boravak mogu slobodno da putuju po Evropi, a popusti na prevoz, ishranu i posjećivanje kulturno-zabavnih manifestacija su prijatan bonus uz gorenavedeno. Na pitanje da li ima dovoljno vremena za putovanja, ako se ima u vidu intenzivno učenje i rad, smjelo se može odgovoriti da ima. Slovenija se nalazi u centru Evrope i sasvim je realno izvodljivo posjetiti za vikend recimo Austriju ili Italiju.

U korist izbora Slovenije kao mjesta za studiranje govori i to što je u ovoj nevjerovatno lijepoj zemlji kulturna sredina prilično bliska predstavnicima slovenskih naroda, a i jezik je srodan – uz odgovarajuću želju i upornost njime se može ovladati na osnovnom nivou za nekoliko mjeseci.

Master studije u inostranstvu nakon završetka domaćeg fakulteta – to je, može se reći, najbolja varijanta za nekoga ko želi za minimalna sredstva da ostvari maksimalni dobitak. Zahvaljujući potpisanim bilateralnim sporazumima, redovno studiranje kako na osnovnim tako i na master studijama je besplatno za državljane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije, kao i za državljane Slovenije i EU. Pri tom master studije na univerzitetima u Sloveniji daju stranom studentu čitav niz mogućnosti:

  • da dobije obrazovanje po programu kog nema na domaćim univerzitetima,
  • da proširi i produbi ranije stečena znanja,
  • da stekne korisne profesionalne kontakte u inostranstvu,
  • da dobije praksu u inostranstvu,
  • da zahvaljujući evropskoj diplomi poveća svoju konkurentnost prilikom traženja posla u svojoj zemlji,
  • da se ukoliko želi zaposli u zemljama EU ili u SAD.

Važno je napomenuti da su master studije na slovenačkim univerzitetima drugi stepen visokog obrazovanja. Najviši stepen predstavljaju doktorske studije, koje ovdje traju do 4 godine. Tako da su master studije za one radoznale studente, koji imaju sklonosti za istraživački rad i ambicije da se ostvare na poprištu nauke, neophodna etapa u budućoj naučnoj karijeri. Za sve bez izuzetka, kako praktičare, tako i teoretičare, diploma mastera je karta za svijetlu profesionalnu budućnost!

Sve potrebne informacije vezane za upis možete dobiti od stručnjaka kompanije 2ТМ na studiraj@2tm.si

(STUDOMAT.ba)