Zašto trebate čitati biografije uspješnih ljudi?

Jedna od omiljenih stvari koje poslodavci vole da pitaju na razgovoru za posao nema nikakve veze sa poslom, već sa životnim navikama. Ono glasi: „Šta čitate?“


knjige 1024x640

Sam čin čitanja može imati značajne pogodnosti, od poboljšavanja zdravstvenog stanja do povećavanja kapaciteta za empatiju i strateško donošenje odluka, piše Manager.ba.

Advertisements

Ali, ukoliko ste nekada čitali o navikama uspješnih ljudi, sigurno ste primijetili da oni žudno čitaju biografije i autobiografije.

Bivši dizajner brenda Air Jordan i osnivač Pensole shoe design akademije kaže da svoj uspjeh duguje inspirativnoj biografiji Jackie Robinson.

– Ono što je meni tu odgovaralo je to što Jackie nije bio najtalentovaniji igrač. Nije se radilo samo o njegovim fizičkim sposobnostima, nego o mentalnoj snazi… Bilo je potrebno da izdrži više od drugih igrača i to je ono što sam ja naučio od njega, rekao je jednom prilikom za sajt Fastcompany.

Elon Musk, sam predmet biografije koja je ubrzo postala bestseler, bezbroj puta je govorio o svojoj ljubavi prema biografijama o velikim izumiteljima i poduzetnicima, posebno o Howardu Hughesu, Benjaminu Franklinu, Albertu Einsteinu i Nikoli Tesli.

Advertisements

Biografija o Benjaminu Franklinu je jedna od boljih, a za nju važi da je utjecala na mnoge živote uspješnih ljudi. Nekoliko odličnih biografija Aleksandra Hamiltona važe za knjige koje se mogu nazvati „skrivenom samopomoći“.

Priče o ljudskim životima su jedini pravi lijek protiv arogancije. Kada pomislite na ono kroz šta su vaši prethodnici morali da prođu da bi uspjeli, shvatate da nema mjesta povijanju glave pred nedaćama i da nema sramote ako želite da uspijete na pošten način.

Uzorak za uspjeh

Mi ljudi smo privučeni pričama o ljudima i njihovim životima. Između prikazivanja onoga šta je moguće i kako su se uspjesi nizali biografije nam mogu pomoći da vidimo kako veliki umovi razmišljaju i to na način na koji nam udžbenici ne mogu pokazati.

(STUDOMAT.ba)