Malešević: “Nisam ja kriv što je manje studenata u Istočnom Sarajevu nego u Banjoj Luci”

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević izjavio je da je resorno ministarstvo u proteklom periodu izdvojilo mnogo više novca za Univerzitet u Istočnom Sarajevu nego za Univerzitet u Banjoj Luci, te da je od 104 miliona KM, koliko je izdvojeno za visoko obrazovanje, 63 miliona KM uloženo u Istočno Sarajevo, a ostatak u Banju Luku.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

– Ako gledamo izdvajanja po studentu, Istočno Sarajevo je skuplje za 350 KM. Nisam ja kriv što je manje studenata u Istočnom Sarajevu, oko 11.000 u prošloj godini, a u Banjoj Luci skoro 17.000 i zato je u Banjoj Luci više sredstava, tako da priča da imamo maćehinski odnos prema Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ne stoji, pojasnio je Malešević.

On je dodao da je u Banjoj Luci napravljen jedan studentski dom sa 280 mjesta, a na Palama sa 600 mjesta i taj dom će biti u funkciji od nove akademske godine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Malešević kaže da je sve spremno i u studentskom domu u Foči za koji je Vlada imenovala vršioca dužnosti direktora i formirala novi pravni subjekt, te da će i ovaj dom otvoriti vrata početkom nove akademske godine.

On je rekao da je ove godine na svim fakultetima u RS upisano manje studenata zbog manjeg broja učenika koji završavaju srednju školu.

Malešević je naveo da je godinama prisutan stalni pad učenika, a da na fakultetima o tome nisu vodili računa.

– Ne znam da li će se još studenata upisati u trećem upisnom roku, vjerovatno hoće, čime će biti ispunjeno oko 60 posto upisnih kvota na javnim univerzitetima, dok je ispunjenost kvota na privatnim univerzitetima i visokim školama mnogo manja i u prosjeku iznosi 16-17 posto, rekao je Malešević.

On je istakao da je upitno koliko Ministarstvo i Rektorat mogu uticati na povećanje broja studenata.

– Naši fakulteti u Istočnom Sarajevu opremljeni su bolje nego fakulteti u Federaciji BiH, a zbog čega učenici odlučuju da studiraju u federalnom, a ne u Istočnom Sarajevu ili u Foči na Medicinskom fakultetu koji je solidno opremljen i koji ima kvalitetne profesore, trebalo bi pitati te studente, rekao je Malešević.

(Klix.ba)