Univerzitet u Sarajevu promovirao 68 doktora nauka

Svečana promocija doktora nauka, organizovana u okviru obilježavanja 70. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, upriličena je u četvrtak 19. decembra 2019. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo.


Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakultetâ i akademije promovirali su 68 kandidata i kandidatkinja na čast doktora nauka iz oblasti koje pripadaju grupacijama humanističkih, društvenih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka kao i Grupaciji umjetnosti, prenosi unsa.ba.

Advertisements

Svjedoci smo da se svijet i naše okruženje ubrzano mijenjaju noseći sa sobom ogromne mogućnosti i rizike. Kompetencije ljudi su te koje postaju bitnije od njihovog porijekla, etničke, vjerske, rasne, spolne i socijalne pripadnosti, poručio je rektor Škrijelj te naglasio da zato doktori nauka, kao intelektualna elita, imaju posebnu ulogu u procesu kreiranja budućnosti, jer predstavljaju istinsku stvarnost i potrebu 21. vijeka te temelj kompetencije svake nacije i države.

Također rektor Škrijelj je poručio da svjesni mogućnosti manipulacije idejama i različitim ideologijama, intelektualci – ako hoće biti svijest i savjest svakog društva i vremena – ne mogu ostati ravnodušni na društvene datosti i promjene koje se u modernom svijetu svakodnevno dešavaju, već moraju biti vrijednosno humano opredijeljeni i angažirani za istinsku ljudsku zajednicu i prilaziti kritički svemu nehumanom u društvu.

Uz iskrene čestitke svim kandidatima i kandidatkinjama na dosadašnjim uspjesima koji su ujedno i uspjesi Univerziteta u Sarajevu, rektor Škrijelj je poručio da nova znanja i umijeća primijene na opću dobrobit svoje zajednice i čovječanstva u cjelini, kako bi svoju profesiju učinili još boljom i kvalitetnijom.

Advertisements

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu je promovirao: 10 kandidata na čast doktora tehničkih nauka, 9 kandidata na čast doktora medicinskih nauka, 6 kandidata na čast doktora pravnih nauka, po 4 kandidata na čast doktora lingvističkih, socioloških, političkih i bioloških nauka, po 2 kandidata na čast doktora ekonomskih, kriminalističkih, odgojnih, poljoprivrednih, biotehničkih, veterinarskih, upravnih i doktora nauka fizike u obrazovanju, te po 1 kandidata na čast doktora islamskih, zdravstvenih, sigurnosnih, filozofskih, književnohistorijskih, komunikoloških, muzičkih, fizičkih, matematičkih nauka u obrazovanju, doktora nauka socijalnog rada i doktora nauka obrane i sigurnosti.

U ime promoviranih doktora nauka Univerziteta u Sarajevu obratio se Amer Osmić, doktor socioloških nauka, koji je poželio da odbrana doktorske disertacije i promocija budu početak njihovog naučnog i društvenog angažmana kao odgovorne društvene elite zasnovane na radu i rezultatu, a ne elite zasnovane na zahtjevima i statusu. Istakao je da je cilj društva znanja moguće ostvariti ukoliko svi zajednički rade i kao rezultat ponude četiri vrijednosti njihovom radu: znatiželja, smisao, iskrenost i vjerodostojnost.

Znatiželja nas treba tjerati da uvijek imamo izgrađenu svijest o tome da je naše znanje nedostatno i potrebno ga je stalno razvijati, jasno vidimo smisao onog što radimo sa relevantnim rezultatima koji su zasnovani provjerljivosti i vjerodostojnosti, naveo je dr. Amer Osmić.

(STUDOMAT.ba)