Konkurs za učešće u manifestaciji Noć istraživača BiH 2015

Najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada Evrope, Noć istraživača 2015, po četvrti put će biti organizovana u Bosni i Hercegovini u petak 25. septembra. Pozivaju se sve zainteresovane institucije, firme, udruženja, organizacije i pojedince da se prijave za učešće u najvećoj i najzabavnijoj noći nauke.


Evropska Noc Istrazivaca 2015

U skladu sa ovogodišnjim sloganom Noći istraživača – ‘Započni lančanu reakciju’, ‘sudarite’ publiku sa vašim istraživačkim radom, te izazovite reakciju pozitivnih društvenih promjena.

Sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedinci koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama mogu da se prijave za učešće u Noći istraživača 2015 u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru ili Bijeljini na web stranici manifestacije, na adresi www.nocistrazivaca.ba, gdje se nalaze sve informacije o kategorijama učesnika i uslovima učestvovanja za sva četiri grada.

Četvrtu godinu zaredom Noć istraživača se održava u Bosni i Hercegovini, i to u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Bijeljini, a manifestacija ove godine proslavlja svoj jubilej – desetu godinu obilježavanja širom Evrope. Na centralnoj manifestaciji će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja čiji je cilj svima približiti rad istraživača kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu žurku na kraju.

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača kod mladih, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2013. godine održana u oko 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ postaje „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Konkurs je otvoren do 19. septembra 2015. godine, a najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene na Noći istraživača koja će biti održana u petak, 25.09. u Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru od 17:00 do 23:00 časa.

(STUDOMAT.ba)