Kongres Mladih evropskih biologa „Young Life Science Europe 2018„ u Sarajevu od 5. do 7. oktobra

U periodu od 05. do 07. oktobra 2018. godine će se na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu održati Kongres Mladih evropskih biologa „Young Life Science Europe 2018“. To je skup studenata i profesora iz oblasti biologije, ekologije, mikrobiologije, genetike, biokemije, zoologije.


05.10.2018. 13:38

Kongres Mladih evropskih biologa koji se održava svake godine okuplja učesnike iz svih evropskih država. Prošle godine ovakav skup je uspješno održan u Heidelbergu, Njemačka, te je ove godine Udruženju studenata biologije u Bosni i Hercegovini „USB u BiH“ pripala čast da bude domaćin i organizator ovog skupa u Sarajevu.

Održavanje ovih kongresa predstavlja pokušaj udruženja i organizacija biologa na evropskoj razini da ostvare jedinstveni, cjeloviti uvid u modernu biologiju, da se potakne postavljanje odvažnijih znanstvenih pitanja te pozove sveukupna javnost na aktivnije sudjelovanje u jednoj od najvećih intelektualnih avantura današnjice – globalnog razumijevanja živoga pomoću sveobuhvatnog znanstvenog pristupa, te njegovog očuvanja. U sklopu simpozija želimo na jednom mjestu okupiti sve one koji se bave istraživanjem u oblasti biologije i prikazati rezultate istraživanja svih aspekata biološkog obrazovanja s ciljem njegovog promicanja i unapređenja na svim razinama obrazovanja. Zajedno ćemo s pozvanim predavačima steći nova znanja i vještine te imati priliku prikazati rezultate vlastitih istraživanja, uspostaviti brojne kontakte i nezaboravna poznanstva.

Ovaj skup će istovremeno pomoći promoviranju Bosne i Hercegovine i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, te promovirati saradnju između mladih i ambicioznih studenata biologije i mentora, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, inspirirati i potaknuti studente i mlade znanstvenike na zajednički rad i razmjenu znanja i iskustava, uticati na omogućavanje primjenjene edukacije za studente biologije i ostale građane, promoviranje biologije, uspostavljanje surađivačke mreže u ovoj oblasti te će omogućiti uključivanje studenata biologije u Bosni i Hercegovini u procese iz ove oblasti u zemljama Evropske Unije.

Za ovaj projekat imamo podršku brojnih evropskih udruženja studenata i profesora od kojih izdvajamo: Núcleo de Biologia do Instituto Superior de Agronomia (NuBISA) i Young European Biologists (YEB), kao i SPUS-a (Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu), te ASPMF (Asocijacije studenata PMF-a).

Domaćina i organizatora, zajedno za asocijacijom Young European Biologists, ovog Kongresa – Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini „USB u BiH“ – vode ambiciozni studenti biologije sa Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu. Udruženje ima za cilj promociju biologije kao nauke, istraživanje u prirodi, unapređenje bioloških naučnih istraživanja kao i aktivno učešće u projektima koji se tiču zaštite biodiverziteta, te samim time i prirodnih područja Bosne i Hercegovine.

Podršku u realizaciji ovog projekta su dali Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Centar za ihtiologiju i ribarstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.