Kongres Mladih evropskih biologa „Young Life Science Europe 2018„ u Sarajevu od 5. do 7. oktobra

U periodu od 05. do 07. oktobra 2018. godine će se na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu održati Kongres Mladih evropskih biologa „Young Life Science Europe 2018“. To je skup studenata i profesora iz oblasti biologije, ekologije, mikrobiologije, genetike, biokemije, zoologije.


microscope 1538739471

Kongres Mladih evropskih biologa koji se održava svake godine okuplja učesnike iz svih evropskih država. Prošle godine ovakav skup je uspješno održan u Heidelbergu, Njemačka, te je ove godine Udruženju studenata biologije u Bosni i Hercegovini „USB u BiH“ pripala čast da bude domaćin i organizator ovog skupa u Sarajevu.

Advertisements

Održavanje ovih kongresa predstavlja pokušaj udruženja i organizacija biologa na evropskoj razini da ostvare jedinstveni, cjeloviti uvid u modernu biologiju, da se potakne postavljanje odvažnijih znanstvenih pitanja te pozove sveukupna javnost na aktivnije sudjelovanje u jednoj od najvećih intelektualnih avantura današnjice – globalnog razumijevanja živoga pomoću sveobuhvatnog znanstvenog pristupa, te njegovog očuvanja. U sklopu simpozija želimo na jednom mjestu okupiti sve one koji se bave istraživanjem u oblasti biologije i prikazati rezultate istraživanja svih aspekata biološkog obrazovanja s ciljem njegovog promicanja i unapređenja na svim razinama obrazovanja. Zajedno ćemo s pozvanim predavačima steći nova znanja i vještine te imati priliku prikazati rezultate vlastitih istraživanja, uspostaviti brojne kontakte i nezaboravna poznanstva.

Ovaj skup će istovremeno pomoći promoviranju Bosne i Hercegovine i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, te promovirati saradnju između mladih i ambicioznih studenata biologije i mentora, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, inspirirati i potaknuti studente i mlade znanstvenike na zajednički rad i razmjenu znanja i iskustava, uticati na omogućavanje primjenjene edukacije za studente biologije i ostale građane, promoviranje biologije, uspostavljanje surađivačke mreže u ovoj oblasti te će omogućiti uključivanje studenata biologije u Bosni i Hercegovini u procese iz ove oblasti u zemljama Evropske Unije.

Za ovaj projekat imamo podršku brojnih evropskih udruženja studenata i profesora od kojih izdvajamo: Núcleo de Biologia do Instituto Superior de Agronomia (NuBISA) i Young European Biologists (YEB), kao i SPUS-a (Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu), te ASPMF (Asocijacije studenata PMF-a).

Advertisements

Domaćina i organizatora, zajedno za asocijacijom Young European Biologists, ovog Kongresa – Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini „USB u BiH“ – vode ambiciozni studenti biologije sa Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu. Udruženje ima za cilj promociju biologije kao nauke, istraživanje u prirodi, unapređenje bioloških naučnih istraživanja kao i aktivno učešće u projektima koji se tiču zaštite biodiverziteta, te samim time i prirodnih područja Bosne i Hercegovine.

Podršku u realizaciji ovog projekta su dali Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Centar za ihtiologiju i ribarstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)