Više osoba pod istragom zbog namještanja ispita na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Više osoba, profesora i uposlenika Medicinskog fakulteta u Sarajevu te drugih posrednika pod istragom je zbog uzimanja novca radi namještanja ispita na ovoj visokoškolskoj ustanovi, saznaje Klix.ba iz pouzdanih izvora.


Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo nisu željeli otkrivati više detalja o istrazi osim kako je jedan profesor u pritvoru.

Advertisements

– Općinski Sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenom I. Š. zbog krivičnih djela primanja dara i drugog oblika koristi i primanja nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza te opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Istovremeno, više osoba je osumnjičeno u istom predmetu, a istraga je u toku, kazala je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Klix.ba saznaje kako je osumnjičeni I. Š. bivši profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu koji je bio posrednik u ovom slučaju.

Advertisements

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni u ovom predmetu su osobe inicijala K. B., njegov sin, zatim žena inicijala D. Š., te nekoliko uposlenika na Medicinskom fakultetu.

Prema saznanjima portala Klix.ba, jedna osoba posredovala je u namještanju ispita na način da se 300 KM uplati sekretaru fakulteta, a potom profesoru 600 KM za kolokvij ili između dvije i četiri hiljade za ispit.

(STUDOMAT.ba)