Komisija Ministarstva obrazovanja, kulture i nauke USK: Stanje na Univerzitetu u Bihaću je haotično

Stanje na Univerzitetu u Bihaću je haotično i neuređeno, a evidentirani su brojni primjeri neregularnosti i kršenja zakonskih propisa u radu ove visokoobrazovne ustanove.


Foto: ABC.ba
Foto: ABC.ba

Ovo se navodi u izvještaju komisije Ministarstva obrazovanja, kulture i nauke USK, koja je proteklih mjeseci provjeravala poslovanje i stanje na Univerzitetu.

Advertisements

Kroz analizu rada Upravnog odbora konstatuje se da je on u brojnim primjerima postupao protivno zakonskim propisima, te izašao van djelokruga svojih ovlaštenja.

Navode se brojne neregularnosti u poslovima javnih nabavki kojima je ustanova oštećena za značajna finansijska sredstva, nezakonite odluke kojima su pojedini studenti oslobođeni plaćanja troškova školarine.

– Sporne su i isplate jednokratnih novčanih pomoći zaposlenicima koji su stekli zvanje doktora na drugim univerzitetima u zemlji ili inostranstvu, navodi se u analizi.

Kao nezakonite, navode se i odluke o otpisu i isknjižavanju opreme i motornih vozila iz imovine Univerziteta, te otpis novčanih potraživanja od pojedinih fakulteta, čime je stvorena velika finansijska dubioza.

Advertisements

Analizom rada rektora i dekana ove ustanove konstatuje se potpuni nedostatak kontrole u procesu organizacije i izvođenja nastave.

Ističe se da se na pojedinim fakultetima ne vode matične knjige, niti se upisuju podaci o položenim ispitima i statusu studenta, što otvara prostor za brojne manipulacije.

Komisija je zbog ovih neregularnosti predložila pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

(Nezavisne novine)