Obrazovanje u BiH: Fakultetske diplome iz Svadbenog salona u Grudama

Univerzitet “Educons” iz Novog Sada počeo je sa radom prije nepunih osam godina. Odjeljenje u Sremskoj Kamenici još kraći period. To nije ometalo enormno štancanje diploma za gotovo šizofrene obrazovne sisteme u Bosni i Hercegovini, piše Novinska agencija Patria.


Grude, foto: NAP
Grude, foto: NAP

Naravno da “espresso”, lažne diplome u manjim količinama dijele po Srbiji, a u daleko većim dilaju po Bosni i Hercegovini, uglavnom za proizvodnju i ostanak poluinteligenata u vlasti. Naime, najveći konzumenti, a neki kažu i kupci diploma u Srbiji su iz Bosne i Hercegovine i ljudi na funkcijama, pi.

Blizu 140 osoba iz Hercegovine je 2006. godine za samo šest mjeseci položilo 27 ispita na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici, Fabus. Odbiju li se subote, nedjelje i praznici, studenti su polagali ispite svaki četvrti dan i završili fakultet za četiri radna mjeseca. Među diplomcima Fabusa bio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Prema informacijama do sada niko u Livnu i Širokom Brijegu nije zatražio priznavanje ovih diploma, jer je oko Fabus-a sve jasno. U međuvremenu Zoran Galić je magistrirao i doktorirao u Banjoj Luci.

Postoje sumnje da su kantonalne vlade davale novac za navodnu kupovinu Fabus-ovih i drugih lažnih polugodišnjih fakultetskih diploma.

Veliki broj funkcionera u RS je počeo ovaj edukativni biznis i dobio sporne diplome privatnih fakulteta, a među njima upravo prednjače diplome Fakulteta za uslužni biznis iz Sremske Kamenice. Već tada se govorilo da je ispostava univerziteta Fabus iz Sremske Kamenice bila registrirana u Grudama, na adresi svadbenog salona “Otok” i u jednom hotelu u Kupresu.

U RS je objavljeno da je kandidat za glavnog revizora RS i bivši vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Mile Banika za samo godinu završio Fabus. Taj fakultet su završili i direktor Fonda PIO RS Mladen Milić i Predrag Gluhaković koji je sada ministar turizma u Vladi RS. Mediji u RS navodili su da je Milić magistrirao na Fabusu, ali da je zanimljivo to što je magistarski upisao prije nego što je završio fakultet.

Nakon prve afere koja je uzdrmala RS, Fabus je nakratko zaustavio štancanje diploma i stručnjaka.

– Danas nema tragova da je taj fakultet postojao, a kao podružnica bio je registrovan u Grudama i Kupresu. Fakultet je zatvoren 2006., a najveći broj diploma izdat je tokom 2002, 2003. i 2004, rekla je prije tri godine Gordana Cikojević, bivša ministrica prosvjete u vladi tzv. Hercegbosanskog kantona (Livanjski kanton). Danas bi se takva zvanična izjava mogla nazvati zamazivanem očiju.

Ali, ministrica Cikojević je otkrila jednu još goru aferu. Naime, ako na službenim stranicama Univerziteta Educons i njegovog odjela u Sremskoj Kamenici stoji da su osnovani 2008. godine, odakle ove puno starije diplome. Dakle sve ove diplome iz 2002., 2003. i 2004. su još gore od onog četveromjesečnog kursa u Grudama. Riječ je o običnim štampanim papirima. Po svim dostupnim informacijama vlasnici ovih papira su na brojnim funkcijama u kantonima, entitetima i državi, piše Patria.

(NAP)