Na Univerzitetu u Bihaću najtraženiji Ekonomski i Pravni fakultet

Bihać je oduvijek bio poznat kao univerzitetski grad, a upravo su mladi ti koji u njega vraćaju život.


rektorat univerziteta bihac
Foto: Biscani.net

Akademska godina započela je prije nekoliko dana i u Unsko-sanskom kantonu. Sve više studenata odlučuje se za Univerzitet u Bihaću, a među najtraženijima su Ekonomski i Pravni fakultet ovog Univerziteta. Upisne kvote su, uglavnom, popunjene, no nije takva situacija na svim fakultetima.

Oni koji su odluče studirati upravo na Univerzitetu u Bihaću kažu kako im se sviđa ideja samostalnog života, ali i stjecanje novih prijateljstava. Ipak, to im nisu jedine težnje.

Jedan od fakulteta koji je ispunio upisnu kvotu je i Ekonomski fakultet u Bihaću, a osim studenata sa ovog kantona, za ovaj fakultet postoji interes i studenata iz susjednih država, bilo da je riječ o prvom, drugom ili trećem ciklusu studija.

 – Na Ekonomskom fakultetu UNBI održavamo kontinuitet upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija – bogatiji je za 75 novih studenata, kaže Mirela Kljajić-Dervić, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Bihaću.

Uprkos tome što je većina fakulteta ostvarila upisnu kvotu, postoje i oni koji to nisu uspjeli. Potrebna je saglasnost za rad, a nadležni – svjesni ovog problema – čine ono što je u njihovoj moći da zadrže i privuku studente, piše Federalna.ba.

 – Tamo gdje budemo kao resorno ministarstvo mogli utjecati i dati saglasnost, to ćemo i uraditi. Mnogi standardi na kojima radimo, prije svega, vezani za visoko obrazovanje, idu na ruku svim studentima – recimo, stipendije. Uskoro ide jedan javni poziv na koji će se studenti moći javiti, poručuje ministar obrazovanja USK-a Edvin Alijanović (DF).

Budući da je mnogo više pozitivnih primjera, nadležni su optimistični. Ipak, Bihać je oduvijek bio poznat kao univerzitetski grad, a upravo su mladi ti koji u njega vraćaju život, a oni su saglasni – žele napredovati i svojim napretkom graditi Bosnu i Hercegovinu.