Koju muziku slušati za bolje raspoloženje i koncentraciju?

Muzika povećava naš interes za gradivo, a može utjecati i na usredotočeno učenje u kojem se materijali za čitanje brže apsorbiraju, kažu naučnici.


smothcat radio

Slušanje ‘pravih’ melodija može izazvati promjene raspoloženja, a onima koji se muzikom služe da se odmaknu od svakodnevnih problema, može čak i poboljšati kvalitetu života. Sve veći broj istraživanja tako pokazuje da utjecaj muzike na mozak ide dalje od utjecaja na samo raspoloženje, te da muzika dokazano povećava kognitivne sposobnosti.

Advertisements

Istraživanje sa Univerziteta Stanford pokazalo je tako da muzika ne samo da pomaže u učenju, već kod slušatelja povećava usredotočenost.

Advertisements

Profesori sa Univerziteta Johns Hopkins su pak ustanovili kako muzika također može pomoći u zadržavanju naučenih informacija, pa predlažu da se ona pušta u učionicama, kako bi se stvorilo pozitivno iskustvo učenja i poboljšale memorija i pažnje.

– U aktivnom učenju u kojem svira muzika tokom učenja ona stvara zvučni zapis za aktivnost učenja, objasnio je Chris Boyd Brewer u svojoj knjizi “Music and Learning” čiji je odlomak objavljen na web stranici ovog univerziteta.