Upoznajte Nejru Lačević, studenticu Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i softver inženjerku u kompaniji Symphony

Nejra je za STUDOMAT govorila o Symphonyjevom Future Experts programu, zašto je upisala Elektrotehnički fakultet, te podijelila fotografije koje krase njen instagram profil “outdoorstep” koji promovira zadivljujuće krajolike.


nejra lacevic studomat

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Nejra je za STUDOMAT govorila o Symphonyjevom Future Experts programu, zašto je upisala Elektrotehnički fakultet, te podijelila fotografije koje krase njen instagram profil “outdoorstep” koji promovira zadivljujuće krajolike.

Studentica si na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.  Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

Da, trenutno sam na petoj godini studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, smjer računarstvo i informatika. Kada sam birala fakultet koji ću upisati vodila sam se isključivo onim što volim, a to je matematika. Uzevši u obzir da je tada, kao i danas, Elektrotehnički fakultet bio jedan od zahtjevnijih fakulteta za upisati i uspješno završiti, to mi je predstavljalo dodatni motiv da se testiram i pokažem znanje. Također, upisala sam ovaj fakultet radi budućnosti, i potencijalnih prilika koje će donijeti digitalizacija poslovnog svijeta, pa sam željela da budem dio toga i pridonesem svojim znanjem i radom.

Nejra Lacevic 02

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati Elektrotehnički fakultet u Sarajevu?

Mislim da je jako važno prvo sebi odgovoriti na sljedeće pitanje “Šta volim raditi, šta me čini sretnim?”, a onda kada radite, u ovom slučaju studirate, ono što volite zasigurno ćete postići bolje rezultate i tražiti prilike da napredujete. Jedna od osnovnih prednosti studiranja na Elektrotehničkom fakultetu u odnosu na druge fakultete je i stalno unapređivanje znanja. To je vrlo dinamično područje u kojem se stvari svakodnevno mijenjaju, a samim tim zahtjevi klijenata i projekata. U tome je i velika draž i izazov za mene, da učim i gradim svoju karijeru kako bih dala svoj doprinos IT zajednici, u zemlji i svijetu.

Možeš li nam reći nešto više o Future Experts Programu?

Radi se o jedinstvenom pozivu junior inženjerima i inženjerkama, sa i bez radnog iskustva, da se pridruže Symphonyjevom razvojnom centru u Sarajevu za samo 48 sati. Od treće godine fakulteta sam posmatrala lokalne IT kompanije i istraživala prilike koje se nude. Kada sam vidjela Future Experts program odlučila sam se prijaviti bez nekih velikih očekivanja. Sada kada sam tu raduje me činjenica da imam priliku raditi sa kolegama uz koje ću kroz rad na izazovnim projektima razvijati svoju karijeru softver inženjerke. Uzimajući u obzir da Symphony radi s nekim od Fortune 10 kompanija, najpoznatijim startapima iz Silicijske Doline, svjetskim liderima i korporacijama, za mene se otvara veliki spektar mogućnosti rada na projektima iz oblasti najmodernijih tehnologija, bankarstva, zdravstvene zaštite, trgovine, itd. To su proizvodi za koje vjerujem da velika većina nas svakodnevno koristi.

Odakle crpiš inspiraciju?

Nastojim se okružiti pozitivnim i dobrim ljudima, kako u privatnom okruženju tako i u poslovnom. Pored vremena za učenje i rad uvijek odvojim vrijeme za sebe koje najčešće provodim u prirodi, jer uživam planinariti i kampovati. Već nekih 10-ak godina porodično kampujemo, a to vrijeme iskoristim i da napravim fotografije predivnog krajolika koji nudi

BiH, a i neke dalje destinacije. Fotografije dijelim na instagram profilu outdoorstep”.

Nejra Lacevic scaled

Koji su planovi za skoriju budućnost?

Ne volim razmišljati tako daleko o budućnosti, jer nikada ne možemo znati kakve prilike se mogu izroditi. Živimo u dinamičnom vremenu u kome su izuzetno brze promjene u poslovnom okruženju koje neprestano zahtijevaju nova znanja kako bismo odgovorili na potrebe izazovnih projekata. Tako da sam sada fokusirana na profesionalno usavršavanje i sticanje novih znanja u Symphonyju. Želim upravo u BiH graditi karijeru i zato smatram da je potrebno više ovakvih prilika za mlade ljude u našoj zemlji. Trebaju nam te prilike za rast i razvoj u različitim područjima, jer imamo proaktivne, entuzijastične i marljive ljude.

03

Šta je tebi tokom studija davalo “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Istrajnost i korištenje prilika koje se ukažu kao i kreiranje istih – to bih rekla da je najbolji savjet svim studentima neovisno o fakultetu koji pohađaju. Budite istrajni, učite i radite na profesionalnom i ličnom usavršavanju, a ako vam zatreba pomoć nemojte se plašiti da pitate za istu svoje kolege studente ili kasnije kolege na poslu. Magične stvari se dešavaju kada jednostavno vjerujete u sebe i svoje sposobnosti.

nejra moja krila

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Moja preporuka za  knjigu kojoj se često vraćam je „Sto godina samoće“. A kada su serije u pitanju onda tu moram izdvojiti „Friends“ kao i film „Beautiful mind“ inspirisan istoimenim bestselerom.