Kina želi zabraniti mladima igranje online igara tokom noći

 Kina želi zabraniti mladima igranje online igara tokom noći

Kina je najavila uvođenje ograničenja za maloljetničko igranje online igara kako bi smanjila broj ovisnika o videoigrama.

Službene smjernice vlade vrijedit će za sve online platforme za igre koje posluju u toj zemlji, a najviše za Tencent, kinesku kompaniju koja se bavi društvenim mrežama i videoigrama. Prema novim pravilima, igračima mlađim od 18 godina bit će zabranjeno igranje online igrica radnim danom od 22 sata navečer do 8 sati ujutro. Tokom sedmice moći će igrati igre samo 90 minuta dnevno, a vikendom i praznicima do tri sata na dan, prenosi klix.ba.

Smjernice također postavljaju ograničenja za količinu novca koju maloljetnici mogu prenijeti na svoje internetske račune. Igrači u dobi između osam i 16 godina mogu uplatiti za igre samo 50 KM mjesečno, dok će maksimalan mjesečni iznos za one između 16 i 18 godina biti 100 KM.

Prijedlog navedenih smjernica jučer je objavio kineski Ured za medije i publikacije.

Nove smjernice posljednji su potez Kine u akciji koja je u toku regulacije industrije igara. Peking je u augustu 2018. objavio da planira ograničiti broj novih internetskih igara kako bi se smanjila ovisnost kod djece i adolescenata. Također je kritizirala popularnu mobilnu igru ​​”Čast kraljeva” zbog navodnog izazivanja ovisnosti kod mladih ljudi u 2017. godini.

Ovisnost o igrama na sreću, poznata službeno pod nazivom internetski poremećaj u igrama (IGD), prvi put je dodana u međunarodnu klasifikaciju bolesti Svjetske zdravstvene organizacije u junu 2018. godine. Studija iz 2018. godine, koju su proveli istraživači s Medicinske škole Univerziteta u Šangaju Jiao Tong, pokazala je da su muškarci možda ipak podložniji ovisnosti o igricama.

(STUDOMAT.ba)

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?