One nas čine pametnijim, a štite nas i od dvije najteže bolesti

Studije su pokazale da je idealna dnevna doza kafe oko 6 do 8 šoljica, a najbolje ih je konzumirati prije 2 sata poslije podne tako da vam ne poremete san.


coffe chocolate 1573119310

U 2019. godini došlo je do zadivljujućeg napretka u istraživanjima kako i na koji način kafa i čokolada djeluju na naš mozak . Prema novim saznanjima, kafa i čokolada naš mozak čine zdravijim i otpornijim, prenosi mostarski.ba.

Zajednička studija Nacionalnog instituta za proučavanje starenja i Univerziteta Johns Hopkins, koja je objavljena u časopisu Neurohemijska istraživanja, otkrila je da se supstanca metilksantin nalazi u kafi, čaju i tamnoj čokoladi (kakao).

Utiče na aktivnost mreže neurona, održava kognitivnu funkciju i može zaštititi neurone od gubljenja funkcije i odumiranja prilikom moždanog udara kod životinja, Alchajmerove bolesti i Parkinsonove bolesti.

Ista studija otkriva da supstanca ksantin metabolit koja se ispušta kada naš mozak obrađuje kofein može doprinijeti korisnim efektima od kafe, čaja i kakaa na zdravlje mozga.

Metaanaliza 11 studija o uticaju kafe na zdravlje mozga objavljena u Međunarodnom žurnalu hirurške onkologije pokazuje da i kafa i čaj ( pa time i kakao), ne samo da smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, već smanjuju i rizik od karcinoma mozga. Na kraju, revolucionarna studija na Univerzitetu Okayama pokazuje da unos sastojaka kafe CA i CGA, potiče antioksidantska svojstva glijalnih ćelija i sprečava neurodegeneraciju izazvanu rotenonom i u mozgu i u mijenteričkom pleksusu.

U prevodu, kofein čini vaš mozak fleksibilnijim i otpornijim.

Studije su pokazale da je idealna dnevna doza kafe oko 6 do 8 šoljica, a najbolje ih je konzumirati prije 2 sata poslije podne tako da vam ne poremete san.

Ako to zvuči kao previše kafe, možete zamijeniti jednu ili dvije šoljice kafe komadićem crne čokolade. Ne treba napominjati da, iz drugih zdravstvenih razloga, treba da konzumirate kafu, čaj i kakao bez šećera ili mlijeka. Ali efekat će i dalje biti pojačan rad mozga, navodi portal Inc.com.

(STUDOMAT.ba)