Kako vježbati pamćenje?

Što smo stariji to nam pamćenje više slabi, a i koncentracija nam je manja – igrajte se vlastitim umom kad god uhvatite priliku!


memory

Probajte multitaskati kad god možete. Učite riječi novih pjesama. Vježbajte mozak jer on s vremenom, kao i vi, zapada u rutinu iz koje ga samo nešto novo može izbaciti, prenosi x-ica.com.

Promijenite rutu kojom trčite ili idete na fakultet. Ne trebate igrati memory i pamtiti sličice s kartica (iako možete i to, dapače), ali probajte zapamtiti raspored i boje predmeta u prostoriji u kojoj se nalazite. Kad odete iz prostorije, probajte ih pobrojati i iznenadit ćete se kako informacije ispare. Vježbajte tako u svakom novijem prostoru.

Igrajte se sami sa svojim mozgom – zadajte sebi kategoriju pojmova i ispišite deset asocijacija na papir prije odlaska na fakultet. Kad se vratite kući prije nego provjerite papirić probajte ih se sjetiti opet. Čini se jednostavnim, ali u jednom danu bombardirani smo hrpetinom informacija i ne treba vas čuditi što se možda nećete sjetiti svih asocijacija. Kako biste poboljšali moždane funkcije ne trebate uvijek smišljati nove zadatke, možete se igrati s onim postojećima.

Promijenite način na koji izvodite stvari, a ne rutinu kojom ih izvodite. I dalje ćete ujutro oprati zube, ali operite ih drugom rukom. Promijenite pozicije namirnica u kuhinji, tamo gdje inače stoji sol, stavite šećer, a gdje držite tjesteninu stavite rižu i ostale začine. Mali trikovi samo će na trenutak zbuniti mozak, a onda ga vrlo brzo prisjetiti da i dalje uči.

(STUDOMAT.ba)