Kako se najlakše pripremiti za ispite?

Noćna mora svakog studenta je period ispitnih rokova. Da biste izbjegli stres, grčeve u stomaku i nervozu, potrebno je uraditi nekoliko stvari prije početka ispitnih rokova. Svrha je u tome kako učite, kada primjenite naše savjete ispitni rokovi će vam proći bez straha i gubitka živaca.


knjige ucenje crnobijelo

Učiti danju ili noću, tablete za bolje pamćenje, muzika za brže učenje? Ovo su pitanja koja muče svakog studenta kada dođe pred ispitne rokove. Vjerujem da je većina kolega već “doktorirala” neke načine, te svako ima svoju teoriju koji su načini najbolji. Mi vam donosimo provjerene postupke kroz koje ćete sigurno brzo i lako zapamtiti ono što vam je potrebno, a da to ostane negdje memorisano, a ne da se zaboravi za nekoliko dana.

Crtajte rečenice. Zvuči ludo, ali djeluje. Ako se u rečenici spominje neki geometrijski znak, nacrtajte ga. Pokušajte riječi koje ne možete da zapamtite da ih pretvorite u crteže. Zatim pokušajte zapamtiti sliku i kad dođete na ispit, daleko ćete se lakše sjetiti crteža nego riječi koja vam je potrebna. Nakon što sebi stvorite sliku crteža, definicija koja vam je potrebna doći će vam i brže nego što ste mislili.

internet crtanje

Ako ne možete da zapamtite neku komplikovanu riječ, uzmite narukvicu ili gumicu i “dajte” joj ime kao što je ta riječ. Naš mozak pamti imena brže od drugih informacija, te je zagarantovano da ćete zapamtiti komplikovanu riječ. Sve što trebate jeste da tu narukvicu ili gumicu ponesete sa sobom na ispit i kada je pogledate sjetiti ćete se odgovarajuće riječi. Naravno, narukvici možete dati i ime neke definicije. U svakom slučaju, pomoći će vam.

6960 gumice naslovna2

Već kod sljedećih ispitnih rokova upotrijebite naše trikove učenja i  vjerujte nam, bit ćete nam zahvalni čim izađu rezultati ispita.

(Amra Salihćehajić / STUDOMAT.ba)