JU Muzej “Alija Izetbegović”: Studenti, prijavite se na Ljetnu školu diplomatije

Namijenjena je studentima/cama I, II i III ciklusa društvenih, humanističkih i političkih nauka.


ljetna skola diplomatije

Obavještavamo Vas da JU Muzej “Alija Izetbegović” u augustu ove godine organizuje prvi ciklus Ljetne škole BH diplomatije.

Bila bi nam izuzetna čast i zadovoljstvo da vaši studenti/ce budu dio Ljetne škole BH diplomatije, gdje bi imali priliku proširiti svoja znanja i iskustvo sa eminentnim predavačima/cama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prva ljetna škola BH diplomatije u organizaciji JU Muzeja “Alija Izetbegović” bi počela 12. augusta 2021. godine (Međunarodni dan mladih), trajala bi jednu sedmicu i obuhvatala bi 40 časova. Predavanja bi se održavala u prostoru Homework Hub-a. Ova ljetna škola ima za cilj da detaljnije upozna i educira polaznike o tematici bh diplomatije.

Namijenjena je studentima/cama I, II i III ciklusa društvenih, humanističkih i političkih nauka. Predavači/ce su iskusni profesori/ce, ljudi iz prakse, diplomate, visoki dužnosnici, ali i drugi. Ova ljetna škola predstavlja vid neformalne edukacije sa eminentnim predavačima/cama i akademijom, koja će pobliže upoznati studente/ice sa diplomatijom kao ključem uspjeha za učestvovanje u međunarodnim odnosima.

Prva ljetna škola bh diplomatije će pružiti priliku polaznicima da nauče više o tehnikama i metodama pregovaranja, komuniciranja, debatiranja, ali i razmjeni mišljenja. Također, polaznici škole će imati zadatak da pročitaju i analiziraju određenu literaturu u vezi sa zadatom tematikom. Tokom trajanja ljetne škole, svi polaznici/e će dobiti određene zadatke, a po okončanju ljetne škole njihovi radovi bi bili objavljeni u Zborniku radova čiji je izdavač Muzej “Alija Izetbegović”.

U posljednja tri dana ljetne škole, polaznici bi posjetili rodnu kuću Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu, Parlament BiH, Vijeće ministara BiH i ambasade, te galeriju “Srebrenica”.

Post-fellowship aktivnosti 

Nakon sedmodnevne ljetne škole, učesnici bi se podijelili u tri grupe, po pet učesnika u svakoj, te bi svakom bio dodijeljen mentor/ica da s njima rade naredna tri mjeseca na pisanju naučnog rada koji je tematski vezan za diplomatiju, a koji bi potom bio objavljen u Zborniku radova.

Učesnici bi birali između nekoliko ponuđenih tema, s fokusom na onom što su naučili u okviru trajanja ljetne škole, te pristupu koji im daje prostor da tu temu dodatno istraže i razviju. Pri okončanju ljetne škole, svim polaznicima bi bili dodijeljeni certifikati.

Prijave se vrše putem GoogleForms klikom ovdje.