Jeste li ranoranilac ili noćna ptica? Saznajte koje je idealno vrijeme za učenje

U koje doba dana najviše volite učiti?


woman lying on bed in her flat early morning
Foto: Envato

U koje doba dana najviše volite učiti? Iako znamo da je pravi odgovor “nikad”, većina studenata preferira uzeti knjige u ruke u određeno doba dana. Neki studenti vole ustati rano ujutro, napraviti kafu i početi s učenjem, dok neki tu tešku obavezu vole izvršavati navečer i tvrde da tada bolje pamte. Provjerili smo kada studenti najviše vole učiti, ali i kada zapravo uče.

Pitanje u koje doba dana je najučinkovitije učiti studente zanima oduvijek, ali ne postoji univerzalan odgovor. Kako objašnjava Nina Pavlin-Bernardić s Katedre za školsku psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ne postoji vrijeme koje odgovara svima, već najbolje vrijeme za učenje ovisi od osobe do osobe.

– Treba naći svoje najbolje vrijeme za učenje tako da pratimo kada smo obično tokom dana najbudniji, kada imamo najviše energije i bolje usvajamo nove informacije. Također, dobro je držati se određene rutine, na primjer, da svaki dan učimo u slično vrijeme, jer onda usvojimo da je to naše vrijeme za učenje i lakše se ubacimo u raspoloženje za to, objašnjava Pavlin-Bernardić.

Prednosti prirodnog svjetla

Veliki broj studenata preferira učenje ujutro, kada su svježi i odmorni. Jedna od njih je Martina, studentica prava kojoj je jutro i prijepodne vrijeme za učenje, a večer je rezervisana za hobije i opuštanje.

– Nikako ne volim učiti navečer, izbjegavam to u širokom luku. Radije ustanem rano ujutro nego da ostanem učiti do kasno u noć. Večer mi služi za opuštanje ili druženje, ne volim navečer raditi ništa što me opterećuje. Naravno, ne učim uvijek u isto doba dana, to zavisi o ostalim obavezama. Najviše volim učiti od jutra do kasnog popodneva. Ako baš moram učiti navečer, to je obično najkasnije do 12:30, kako se idući dan ne bih ustala prekasno, kaže Martina.

Učenje ujutro ima određenih prednosti. Tokom dana ima dobar saveznik prilikom učenja je prirodno svjetlo, koje nas drži budnima i dobro je za vid. Nakon dobrog sna dovoljno smo svježi za primanje novih informacija, te je lakše održavati dobar raspored spavanja.

Lakše povezivanje informacija

Neki studenti više vole učiti navečer, a jedan od njih je i Lukas, student računarstva. Sebe opisuje kao “noćnu pticu” i rijetko se ujutro ustaje rano. Večer mu je doba za samostalno učenje, a na grupnim projektima više voli raditi u popodnevnim satima.

– Ja bih za sebe rekao da sam noćna ptica. Uglavnom krećem s učenjem oko 10 sati navečer pa sve dok ne završim, što može potrajati i do četiri ujutro. Iskreno, nisam nikad pokušao učiti ujutro jer rano ustajem samo kad moram zbog faksa ili nekih drugih obaveza, tako da zapravo ne znam da li bih bolje učio ujutro. Sumnjam, jer mi ujutro treba vremena da dođem sebi i koncentracija mi neko vrijeme nije baš najbolja. Ali, na grupnim projektima više volim raditi ranije, ne prekasno navečer, to mi je baš vrijeme za individualno učenje, kaže Lukas.

Učenje navečer također ima određene prednosti. Navečer je obično mirnije, ima manje buke koja može odvući pozornost, a informacije je lakše zapamtiti.

– Brojna istraživanja pokazuju da ako navečer učimo i idemo spavati odmah nakon toga, te ćemo informacije bolje dugoročno zapamtiti jer će se tokom sna one međusobno bolje povezati. Uz to, kroz to vrijeme nećemo usvajati druge informacije, koje mogu interferirati s onima koje smo učili, objašnjava Pavlin-Bernardić.

Važno je biti naspavan

Ipak, kao što zna svaki student s hrpom obaveza, nekad je toliko toga što treba obaviti u danu da za učenje ostane vrlo malo vremena u doba dana koje nam baš i ne odgovara. Maja, studentica kroatistike uči u svako doba dana, ovisno o ostalim obavezama.

– Nisam baš izbirljiva oko vremena za učenje. Raspored na faksu mi je prilično haotičan i uz posao nekad imam vremena učiti samo navečer, nekad par sati prijepodne, a nekad se moram ustati rano ujutro i barem ponavljati sat vremena jer ostatak dana neću imati vremena do kolokvija koji je navečer. Nisam primijetila da bolje pamtim u neko određeno doba dana, važno je samo da sam odmorna i da ne učim kad sam pod stresom jer onda znam da neću ništa zapamtiti, kaže Maja.

I dok doba dana ovisi o navikama i željama svakog studenta, postoje neka univerzalna pravila kojih se treba pridržavati kako bi učenje bilo što učinkovitije, piše Srednja.hr.

– Bolje pamtimo ako učenje rasporedimo kroz vrijeme, a ne ako učimo ‘kampanjski’. Bitno je dobro se naspavati i učiti kada smo odmorni, ali bitno je i biti fleksibilan: neće svaki dan biti idealan što se tiče vremena koje imamo za učenje, ali bolje je i tada odvojiti određeno vrijeme za učenje, čak i ako nije u nama idealno doba dana, nego ne učiti, savjetuje Pavlin-Bernardić.