Studentica se požalila: “Studiram sedam godina i već me je sramota…”

Iskrena ispovijest studentice izazvala je mnoštvo komentara.


Često se susrećemo s izjavom kako je vrijeme studiranja najljepši period u životu. Sve više se studenta u posljednje vrijeme žali kako im je upravo studiranje uništilo i psihičko i fizičko zdravlje.

Advertisements

Osim što su sve usamljeniji, pritisak koji osjećaju da im upravo ovaj dio života „mora biti najbolji“ postaje prevelik, pa studenti obolijevanju i psihički i fizički jer ne mogu izdržati pritisak.

Ponekad se desi da jednostavno “ne ide”, dođe taj jedan predmet koji nikako ne mogu položiti nakon čega potpuno izgube motivaciju.

Ispovijest o takozvanim “vječitim studentima” objavljena je na popularnoj stranici “Ispovesti.com”, a glasi ovako:

 – Studiram sedam godina i već me je sramota što još nisam završila fakultet.

Advertisements

Ispod iskrene ispovijesti studentice nizali su se brojni komentari, a većina komentatora smatra da je dugotrajno studiranje sasvim uredu ako postoji opravdan razlog.

 – Ne znam zašto se opetrećujete sa tim. Bitno je da ga završiš i da ne odustaneš, a to koliko si studirala je manje bitno. Ja sam radila i studirala, i sa višegodišnjim iskustvom su mene pre zaposlili nego nekog ko je završio u roku, a ne zna ništa o poslu.

 – Studiram 7 godina takodje, treća sam godina medicine. Radila sam tokom ovih 7 godina i ne može i jare i pare što se ovog fakulteta tiče. Kaskam polako, radim u buticima, kao konobarica, šanker, promoterka, šta sam god nalazila ovih godina. Na kraju ću ga završiti i nadam se ove poslove nikad više, napisala je djevojka koja suosjeća sa autoricom ispovijesti.

 – I ja studiram sad već sedmu godinu. Iskoristila sam ovo vrijeme najbolje što sam mogla, i ne kajem se ni sekunde. Ali mrzim kad me neki random ljudi smaraju pitanjima kad planiram završiti, koliko ispita mi je ostalo, što studiram tako dugo. Smatram da je to nekulturno, javila se druga komentatorka.

 – Koga te sramota? Kome duguješ fakultet? Opusti se i bolje ćeš se skoncentrisati, ne zamaraj glavu tim glupostima, savjetovali su u komentarima ovu studenticu.