Jednostavni trikovi da održite motivaciju za vježbu u karanteni

Usprkos želji da se tijelo dovedete u zavidno stanje teško je održati konstantnu motivaciju i naporno raditi bez prekida. Zato postoje male trikovi koji u tome mogu pomoći.


Prije svega vrlo je bitno da donesete čvrstu odluku o tome da počinjete vježbati. Osigurajte si prostor za to, ali i precizno vrijeme kojem ćete biti dosljedni kako biste stvorili naviku vježbanja i rada na svom zdravlju i tijelu. Postavite ciljeve koje trebate postići i trudite se ostvariti ih.

Advertisements

1. Uključite druge osobe

Ako nemate trenera, što je vrlo vjerovatno u ovom periodu, potreban vam je neko drugi ko će poticati kontinuitet, a to možete pronaći u prijateljima, članovima porodice ili partneru. Odredite zajedničke nagrade i kazne koje ćete udjeljivati uslijed izvršenja vježbanja.

2. Odredite jasan cilj

Veća je vjerovatnoća da ćete se nastaviti kretati prema cilju koji je jasno određen nego samo vođeni željom. Ciklus motivacije upravo kreće od želje, a završava se jasno određenim ciljem, stoga si zadajte određenu kilažu, izgled ili osjećaj koji želite steći baveći se tjelovježbom.

3. Krenite lagano

Počnite laganim treninzima, a onda ih vremenom postepeno pojačavajte i otežavajte zadatke koje stavite pred sebe.

4. Pronađite poticaj

Može se raditi o stilu muzike koji slušate dok radite i koji vas pokreće na akciju ili o motivacionim govorima velikih sportista ili naposljetku nevjerovatnom uspjehu vama bliske osobe. Bitno je da pronađete izvor koji u vama prvobitno budi želju da vas pokrene u akciju. Napominjite se zašto radite to što radite.

5. Pronađite omiljene vježbe

Vrlo je bitno da imate komplet vježbi koji će vas gurati ka cilju, ali pored osnovnih vježbi lijepo je imati i jednu sebi omiljenu zbog koje ćete imati motivaciju da uradite cio trening, ali i ugodan osjećaj nakon što ga obavite.

6. Nagradite se

Osjećate se ponosno što ste obavili sve planirane treninge? Pa i trebali biste. Obavezno se nagradite što ste ostali dosljedni svojim ciljevima.