Izložba “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” 1. novembra u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju BiH će u petak, 1. novembra, u 19 sati biti otvorena izložba „Mi gradimo prugu, pruga gradi nas“, čiji su autori studenti Odsjeka za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.


Izložba se realizira u okviru projekta The Living Museum, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH i Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona. Kroz ovaj projekt je napravljena platforma za inovativna istraživanja i interveniranja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, koja je zbog ovog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor, prenosi klix.ba.

Advertisements

Četiri studenta Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu su od juna do oktobra radili istraživanje grafičkih listova i crteža koji se čuvaju u zbirci. Studenti Ensar Hadžić, Marina Krsmanović, Faris Ramadanović i Stefan Savić su imali priliku da se upoznaju sa tehnikama i temama o kojima govore likovna djela iz muzejske zbirke. Djela najvećih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika su im poslužila kao inspiracija za stvaranje vlastitih radova – djela studenata će biti predstavljena u prostoru kao i djela koja se čuvaju u Historijskom muzeju BiH. Studenti su kroz izložbu djelovali i kao kustosi i kao umjetnici: pažljivo su selektovali radove iz kolekcije, povezujući muzejske priče sa sadašnjim društvenim fenomenima i problemima.

Advertisements

Pored izložbe “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” u Historijskom muzeju BiH će istovremeno biti predstavljena instalacija “U drugom svjetlu” Milene Michalski – instalacija koja govori o muzeju u arhitektonskom i konceptualnom smislu. Ovim događajima se zvanično otvara manifestacija Mjesec muzeja 2019, koja se četvrtu godinu organizira s ciljem promocije kulturno-historijskog naslijeđa koje se čuva u muzejskim zbirkama, unaprjeđivanja muzejske prakse i jačanja svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu. Tokom novembra će u Historijskom muzeju BiH biti organizirane različite aktivnosti: izložbe, predavanja, radionice, filmske projekcije i kustoska vođenja.

(STUDOMAT.ba)