Naučnici stvorili umjetni list koji stvara gorivo pomoću sunčeve energije

Mada smo posljednjih nekoliko godina postigli velik napredak što se tiče tehnologije održive energije, prosječne temperature i dalje rastu, a ne smanjuju se emisije stakleničkih plinova pa nas zapravo čeka još puno posla ako želimo riješiti problem globalnog zatopljenja.


umjetni list

Naučnici su prije nekoliko dana predstavili jedno vrlo zanimljivo otkriće koje bi nam, ako se usavrši, moglo pomoći u borbi sa zagrijavanjem našeg planeta. Naime stvorili su umjetni list koji može, bez zagađenja okoliša, proizvoditi sintetičko gorivo, prenosi index.hr.

Proizvodi sintezni plin

Spomenuti list sposoban je proizvoditi sintezni plin, mješavinu vodika i ugljikovog monoksida. Ta vrsta plina široko se koristi u proizvodnji raznih goriva, lijekova, plastike i gnojiva; do njega se može doći na više načina, ali se uobičajeno pravi od ostataka proizvoda od ugljena ili naftnih materijala. Konačan proizvod je, stoga, vrlo često štetan za okoliš.

Umjetni list umočen je u vodu i pokreće ga sunčeva svjetlost, a funkcionira i za oblačnog vremena te može proizvesti sintezni plin bez ispuštanja stakleničkih plinova.

EIE7FO3UYAAbgIR

Možda niste čuli za sintezni plin, ali svaki dan konzumirate proizvode koji su napravljeni pomoću njega, rekao je hemičar Erwin Reinser sa Univerziteta Cambridge.

Ako ga uspijemo trajno proizvoditi na ovaj način, to bi moglo biti ključno pri uspostavljanju održive industrije hemikalija i goriva, dodao je.

(STUDOMAT.ba)