IUS ostvario rekordan broj razmjena kroz Erasmus+ programe mobilnosti

U periodu od jula 2014. godine do jula 2017. godine, Ured za međunarodnu saradnju (IRO) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) uspješno je organizovao 208 razmjena studenata i uposlenika.


IUS ostvario rekordan broj razmjena kroz Erasmus programe mobilnosti

Razmjene su ostvarene kroz 23 projekta Međunarodne kreditne mobilnosti, a koji su odobreni i finansirani od strane EU. Menadžment IUS-a s pravom može biti ponosan na ovaj izuzetan uspjeh, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je IUS relativno mlad univerzitet, te da je broj studenata i njegovih uposlenika znatno manji u odnosu na druge bh. univerzitete.

Kroz Erasmus+ bilaterale ugovore IUS je, u protekle dvije godine, uspostavio saradnju sa 51 institucijom iz inostranstva. Time je studentima i uposlenicima IUS-a omogućeno da učestvuju u razmjeni u raznim zemljama, počveši od Litvanije, Latvije, Estonije, Njemačke, Italije, Francuske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Turske, Makedonije, Portugala i Španije.

Erasmus+ program razmjene, koji je na IUS-u uspostavljen prije dvije godine, predstavlja vrlo važno sredstvo internacionalizacije ovog Univerziteta, kojim se dodatno razvija i znatno poboljšava kvalitet visokog obrazovanja, te pojednostavljuju i unapređuju administrativne i druge usluge za studente.

Svaki akademski uspjeh je iznimno važan, ali najvažniji doprinos Erasmus+ studentske mobilnosti je upravo onaj drugi, kulturni i društveni, aspekt. Upoznavanje drugih i drugačijih kultura, učenje stranih jezika, istraživanja, zajednički rad, druženje i saradnja, te sticanje novih iskustava i osamostaljivanje za njihov daljnji život plemenite su dimenzije razmjene, koje su ostavile najviše pozitivnog traga na živote mladih ljudi.

Navedeni EU program razmjene također je bio koristan i za akademsko i administrativno osoblje IUS-a, koje je dobilo dodatne mogućnosti profesionalnog usavršavanja, navodi se u saopštenju iz IUS-a.

(STUDOMAT.ba)