Savjeti: Kada se trebate zauzeti za sebe

Često smo u situaciji da pazimo na tuđe mišljenje, na to kako će nas se doživjeti i da budemo pristojni i ljubazni kako su nas odgajali. No podjednako tako znamo se naći u situacijama kad bi trebali reagirati i suprotstaviti se.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Radi lakšeg donošenja odluka kada je vrijeme za suprotstaviti se i jasno izreći svoje mišljenje, donosimo vam tri situacije u kojima imate potpuno pravo na to. Izbjeći pretjeranu ljubaznost i zadržati svoje mišljenje ponekad je nužno no ne u ovim situacijama.

Kada se osjećate neugodno ili nelagodno

U trenutku kada se osjetite neugodno ili nelagodno, situacija u kojoj se nalazite vam nije ugodna – izjasnite se. Zadržavanjem takvih osjećaja za sebe i trpljenjem takve situacije drugima dajete do znanja da ćete uvijek prihvaćati takvo tretiranje i nikada se ništa neće promijeniti. Budite jasni i glasni te se izrazite. U suprotnom ogorčenost i ljutnja više neće biti usmjereni prema drugima već ćete takve osjećaje usmjeriti i prema sebi.

Ako vam ne iskažu zahvalu ili ne primijete rad na poslu

Posao koji ste upravo završili oduzeo vam je mnogo vremena i truda te ste doprinijeli svojoj firmi i poslodavcu, ali nitko vam nije iskazao poštovanje ili vrijednost? Tada jedino što možete je tražiti to izravno od nadređenoga. Možda vam je to neugodno i smatrate da biste trebali prešutjeti, ali griješite. Vaš rad je obavljen i vi ste zaslužili nagradu za to. Ponekad je dovoljno samo priznanje za rad, a nekad je to potrebno i dobro platiti. Kao što bi vas nadređeni ukorio ako pogriješite, tako vam mora i odati priznanje kada učinite nešto vrijedno pohvale i priznanja. Naravno da to nećete tražiti za svakodnevne poslove ili zadatke već za one posebno teške i naporne.

Ako vas je neko pitao za mišljenje

Ako vas je netko upitao za mišljenje tada imate priliku bez ikakvog ustručavanja reći što mislite o određenoj temi ili problemu. Primijetite li da se netko ne slaže s vašim mišljenjem i stavom neka vas to ne obeshrabri, vi nikome ne namećete svoje mišljenje ili stav nego samo govorite što mislite. A to su vas i pitali.

(AKTA)