Istraživanje: Najstresniji posao je konobarisanje

 Istraživanje: Najstresniji posao je konobarisanje

Foto: Ilustracija

Prema istraživanju objavljenom u magazinu Neurology, najstresniji posao je konobarisanje. Za razliku od toga, najmanje stresa na poslu imaju naučnici i arhitekti te oni koji obavljaju pasivne poslove poput domara, rudara i fizičkih radnika.

Iako bi na pitanje koja je profesija najstresnija mnogi odgovorili neurohirurg, ljekar, deminer ili rudar, nova studija pokazuje da su “robovski”, nezahvalni poslovi, kao što je konobarisanje, najstresniji te da najviše štete zdravlju.

Kineski naučnici tvrde da ti radnici imaju 58 posto veći rizik od srčanih problema, a češće obolijevaju i od ishemijskog moždanog udara, najčešćeg moždanog udara uzrokovanog blokadom protoka krvi.

Studija pokazuje da se osobe koje rade veoma stresne poslove manje brinu o sebi i često pribjegavaju porocima.

Naučnici kažu da stres najviše zavisi od osjećaja kontrole i poštovanja. Iako ljekari, nastavnici i slične profesije imaju mentalno teže poslove, osjećaju se poštovano i zato nisu pod stresom. Suprotno tome, poslovi u uslužnoj djelatnosti se uglavnom ne cijene.

(Klix.ba)

STUDOMAT

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.

Možda te i ovo zanima?