Studenti sve više traže honorarne poslove

Zbog velikih troškova školarine, knjiga, kirije i života uopće, brojni studenti u BiH često se odlučuju da povremeno rade honorarne poslove, koje mogu stići uz redovno školovanje.


posao potraga

Međutim, i pored ogromnog broja studentskih servisa koji su im posrednici pri zapošljavanju, mladi smatraju da nemaju dovoljno mogućnosti za honorarne zarade.

Advertisements

Stotine zadruga

U BiH postoje stotine studentskih biroa i zadruga koje mladima nude da za potrebe poslodavca obavljaju privremene, povremene i pomoćne poslove van radnog odnosa. U Sarajevo postoji čak 40 studentskih servisa.

Iz zadruge “Apsolvent” saznajemo da studenti mogu obavljati poslove promocija, web designa, kucanja seminarskih radova, kopiranja, anketiranja, podjele letaka-flayera, ljepljenja plakata, čišćenja, promoviranja roba i usluga, ljepljenja deklaracija…Također, mladi mogu davati časove i instrukcije iz raznih oblasti, obavljati razne fizičke, kurirske i administrativne poslove, kao i pomoćne poslove u kafe-restoranima, trgovini, hotelima, magacinima i bolnicama.

– Zainteresiranost studenata za honorarne poslove posljednjih godina je sve veća. Mladi iz cijele BiH nas zovu, mole da rade, čiste, bilo šta. Postoji dosta mogućnosti da obavljaju sve poslove, koji mogu biti višesatni, jednodnevni, višednevni, sedmični, sezonski ili na duži vremenski period. Zadovoljni smo odzivom na naše oglase, kazali su za portal “Faktor.ba” iz studentske zadruge “Apsolvent”.

Advertisements

Mladi nezadovoljni

S druge strane, i pored velikog broja servisa, zadruga i biroa, studenti smatraju da nemaju dovoljno prilika da rade, te da bi najbolje bilo kada bi fakulteti bili uvezani sa poslodavcima, kao što je to praksa u svijetu. Na taj način, kako kažu, puno veći broj studenata mogao bi ujedno stjecati radno iskustvo i zarađivati novac.

– Moja generacija na fakultetu je jako ambiciozna. Svi se snalaze na razne načine da nešto zarade kako bi umanjili roditeljima troškove. Međutim, u većini slučajeva, moramo se dobro potruditi kako bismo došli do nekih “poslića”. Mladi su ustvari i jako malo upućeni u mogućnosti koje imaju, a potrebno je i dosta sreće i poznanstava da bismo došli do nečega. Nekad nije dovoljno samo sjediti i “guglati”, kazala nam je Lejla Redžepagić, studentica druge godine Engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Prilikom razgovora za stalni posao, poslodavci cijene kandidate koji su radili bilo kakve honorarne poslove jer, kako ističu, to pokazuje njihovu inicijativu i radnu etiku. Zbog toga su za honorarna zaposlenja najviše zainteresirani apsolventi.

(Dž. Čolak, Faktor.ba)