Istraživanje: Deset zanimanja koja privlače psihopate

Psihopate je teško detektirati, barem na prvi dojam. Za ispravniju procjenu potrebno je vrijeme. Psihopati su asocijalna bića, no ako je neko asocijalan, to nužno ne znači da je i psihopata.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Međutim, postoje zanimanja koja psihopatske ličnosti privlače više nego neka druga. Prema dijagnostičkoj listi psihopatije Hare sastavljene još 1970–ih, psihopatske ličnosti mogu imati sposobnost osjećaja krivnje za počinjena nedjela, ali nisu sposobni za empatiju – upravo takve slične osobine možemo pronaći među menadžerima kompanija koji bez problema odlučuju o sudbinama hiljada ljudi kad ih, na primjer, otpuste da bi uštedjeli novac za kompaniju.

Ali, psihopate su najčešće i impulsivni, manipulativni i seksualno promiskuitetni. Novija istraživanja koje je proveo Scott Lilienfeld govore da psihopate uživaju demonstrirati neustrašivu dominaciju nad drugim ljudima, poput kakvog kvalificiranog stava u sudnici ili tokom izvedbe na pozornici, piše Independent.

Novinari, policajci pa čak i vjerski službenici su među najpopularnijim profesijama koje će izabrati psihopatske ličnosti. Neobično je da čak i hirurzi koji spašavaju ljudske živote, ulaze u listu top 10 zanimanja koje privlače psihopate.

Donosimo 10 najpopularnijih zanimanja gdje ih se može pronaći:

1. Direktori kompanija

2. Advokati

3. Medijski djelatnici

4. Prodavači

5. Hirurzi

6. Novinari

7. Policajci

8. Vjerski službenici

9. Glavni kuhari

10. Državni službenici

(Večernji list)