Ambasador je posebno izrazio spremnost za dalju saradnju BiH i Indije u oblasti edukacije i stipendiranja studenata iz BiH, i pozvao je bh. studente da prate konkurse za stipendije koje nudi Vlada Indije na Facebooku.

– Ono što mi je neshvatljivo je zašto studenti iz Bosne i Hercegovine ne apliciraju za stipendije koje nudi Vlada Indije i koje u potpunosti plaća. To mogu uraditi putem naše Facebook stranice. Stipendije su od šest do osam mjeseci. Do sada je tu mogućnost iskoristilo samo dvoje studenata, ističe ambasador.

Između ostalog, ambasador Chhabra je govorio i o već najavljenom projektu otvorenja dva centra informacionih tehnologija na univerzitetima u Sarajevu i Banjoj Luci. Ambasador tvrdi da je Ugovor predočen Vladi BiH, a on ubrzo očekuje finaliziranje zahtjeva i potpisivanje konačnog ugovora, jer bi to bio i prvi projekt u Evropi.

Kaže da bi razmjena studenata trebala biti poboljšana, a početna tačka je upravo osnivanje IT centara u Sarajevu i Banjoj Luci i nastojat će da u vezi ovoga razgovara sa rektorima univerziteta.

(Novo vrijeme / STUDOMAT)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.