Imate 5 godina studiranja, a nijednu godinu radnog iskustva – šta uraditi?

Ako ste jedan od studenata koji se nalazi u procesu traženja prakse ili posla, trebali biste obratiti pažnju na neke stvari koje će unaprijediti taj proces. Provjerite o kojima je riječ.


160629171317 college grads jobs 780x439 e1512430601755

Dok većina fakulteta u Bosni i Hercegovini uspjeh studenata i dalje mjeri teorijskim znanjem, poslodavci od potencijalnih zaposlenih prvenstveno traže radno iskustvo. Upravo taj manjak iskustva postaje sve veći problem jer studenti nakon završenog fakulteta nisu konkurentni na tržištu rada.

Kako bi tome i sami doskočili, sve veći broj studenata tokom studiranja aktivno razmišlja o pronalasku prakse ili studentskog posla za koji radno iskustvo nije potrebno i u firmama u kojima mogu nastaviti svoju karijeru nakon što diplomiraju. Ako ste i sami u procesu traženja prakse ili posla, posebnu pažnju obratite na sljedeće stvari.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Da stečeno iskustvo možete staviti u vaš CV

Iako i kod nas pojedini poslodavci koriste LinkedIn kako bi pronašli potencijalne zaposlenike, radna biografija je i dalje najvažnija stavka koja će vas dovesti do intervjua s potencijalnim poslodavcem. Kod pisanja biografije svakako obratite pozornost na to da ga ne zatrpate hrpom nevažnih informacija, već da istaknete najvažnije stvari – radno iskustvo na poslovima koji su relevantni za poziciju za koju se prijavljujete i vještine kojima ste ovladali (npr. vještine timskog rada, organizacije, komunikacije, odgovornosti, manama, vrlinama).

2. Da je posao plaćen

Iako nije najvažniji, ovaj je element također dosta važan jer vam rad na poslu ili praksi za koju primate platu, za razliku od volontiranja, može omogućiti da jednostavnije uskladite sve svoje obaveze. Ako ste plaćeni za posao koji radite, ne morate razmišljati o traženju još jednog posla, već ostatak vremena možete posvetiti učenju, druženju i ostalim aktivnostima kojima se bavite.

3. Da radom razvijate svoje vještine

Soft skills nisu samo buzzword, već predstavljaju set vještina koje poslodavci iznimno cijene jer one često čine razliku između dobrih i vrhunskih zaposlenih u kompaniji. To su vještine poput organizacije, timskog rada, pregovaranja, upravljanja stresom, komunikacije i prezentacije. Ako tražite studentsku praksu ili posao, odaberite onaj na kojem možete razvijati soft skills jer će vam to omogućiti da se uz posao dodatno razvijate te će vam olakšati kasnije zaposlenje.

4. Da postoji mogućnost zaposlenja nakon diplome

Potraga za poslom nakon završenog fakulteta za mnoge je studente prilično stresno razdoblje pa mnogi traže praksu u kompanijama koje zapošljavaju studente koji su kod njih radili ili bili na praksi. Kompanije koje zapošljavaju na ovaj način najčešće aktivno ulažu u razvoj i edukaciju studenata koji kod njih rade jer im je u interesu da budu što stručniji u poslu koji obavljaju nakon što ih zaposle. S druge strane, vama je u interesu raditi u takvim kompanijama jer možete biti sigurni da ćete se tamo moći konstantno razvijati te nakon završenog fakulteta potencijalno nastaviti karijeru.

5. Izgovori ne dolaze u obzir

Najgora opcija je da se zapetljate u sopstvenim loše smišljenim izgovorima, što bi vas odmah eliminisalo kod potencijalnog poslodavca. Zato primijenite drugu taktiku i u startu se složite sa njegovom konstatacijom. Na taj način ga pridobijate „na svoju stranu“ i spreman je da sasluša ono što ćete u nastavku razgovora da mu kažete. To prije svega treba da bude nabrajanje i objašnjena vještina, koje su direktno ili indirektno povezane za poslom za koji ste konkurisali, a zbog kojih smatrate da ste prava osoba za određeni posao, iako nemate radnog iskustva, ili ono nije odgovarajuće za poziciju za koju ste konkurisali.

(Milan Ilić/STUDOMAT.ba)