Kako greške učiniti manje strašnima?

U čovjekovoj je prirodi da griješi. Umjesto obeshrabrenja, sjetimo se da nas i greške mogu dovesti do cilja. Evo šta možemo uraditi kada pogriješimo.


jezicni savjetnik 14 2017 mistake error
  1. Ako ti kritika teško pada, sjeti se da nisi sam

Ukoliko osjećaš kako ne možeš odraditi sve na vrijeme, nisi jedini. Izuzetno nam je važno da upišemo željeni fakultet, zatim, kao studenti, trudimo se pratiti ritam predviđenog plana i programa, i naravno da će nam biti teško ako nas neko kritikuje, a zanemaruje napore koje ulažemo. Ponekad, studenti  dožive „sindrom varalice“ kada pomišljaju da su baš svi drugi bolji od njega samog.

2. U ravnoteži je ključ

Mnogi studenti se žale kako ne mogu uskladiti svoje obaveze sa vremenom za opuštanje jer nešto uvijek ispašta, pa se nerijetko dogode greške. Ono što je važno jeste da nemamo samo jedan fokus u životu. Dakle, ako mislimo samo npr. o prosjeku ocjena, i  ako je samo to motiv koji nas usrećuje, nakon nekog vremena ćemo otkriti kako smo pod velikim stresom i uglavnom nezadovoljni svojim radom. Može se desiti da i ono što nije greška, mi smatramo greškom. Naravno, vrijedi i obrnuto, ukoliko samo ulažemo u društveni život, ocjene će ispaštati, pa je ključ u balansiranju kako bismo spriječili greške i padove.

3. Nauči se nositi sa novonastalom situacijom

Ne očajavajte! Nije smak svijeta ako se dogodi greška, jer naravno, niste prvi ni posljednji kojima se to desilo, pa sedam nas je milijardi na Planeti. I kada postignete uspjeh, vi se prilagodite toj novoj okolnosti i to je svakako lakše. Ali, postoje načini pomoću kojih ćete se uklopiti i u nešto manje od uspjeha, jer ljudski je griješiti. U tim situacijama ne trebamo sjediti skrštenih ruku, omalovažavati sebe, pred drugima se potcjenjivati, jer je samopoštovanje kvalitetan saborac u borbi protiv životnih nedaća. Grešku ste napravili sami, naučite se nositi sa posljedicama, ali je ne činite ponovo.

4. Potraži rješenje

Učinjena greška ne pogađa svakog jednako. Neko je prihvatio padove kao sastavni dio života, pa se nakon njega trudi ne pasti ponovo, a neko je previše strog prema sebi, pa grešku preuveličava. Ono što je važno jeste da se sjetimo da nas nerviranje i stres zbog greške neće vratiti na pravi put već da može samo poništiti prethodni trud. Ne gubite vrijeme grizući se već pristupite traženju rješenja, jer ono uvijek postoji. Ukoliko vam je „dvogled“ za traženje rješenja zamagljen, posavjetujte se sa nekim kome vjerujete kako bi vas usmjerio ka pravim tragovima.

5. Budi blaži prema sebi

Ako vaš prijatelj pogriješi i vi mu želite na to ukazati, da li ga žestoko osuđujete govoreći kako je to katastrofalna greška ili mu na smiren i blag način to kažete, pokušavajući dati adekvatan savjet? Vjerujem da ipak nećete biti grubi i samoživi. Tako postupite i prema sebi. Naravno, nemojte učinjeno veličati ili zaboravljati, ali nemojte se ni previše kritikovati i misliti kako ste bezvrijedni. Time gubite samopouzdanje i postajete podložniji novom griješenju. Prvo oprosti sebi, trudi se da učinjeno ispraviš, da izvučeš iz toga ono najbolje, pa da te ni kamičci, a ni stijene ne spriječe na putu do uspjeha, jer sve se dešava s razlogom.

(Emina Dedović/STUDOMAT.ba)