Idealno štivo za jesenje večeri

Jesenje večeri su kao stvorene za večernja ušuškavanja ispod omiljene dekice s knjigom u jednoj i šoljicom omiljenog toplog napitka u drugoj ruci.


No svjestan činjenice da mnogi od vas vode brži način života, te nemaju vremena za uplovljavanje u magični svijet pisane riječi, knjige koje vam predlažem su i jako dobro filmski adaptirane, te sami izaberite vid umjetnosti koji vas više privlači.

Advertisements

Jesen smatram najromantičnijim periodom godine, pa je i izbor štiva takav. Čitajući ili gledajući ove klasike krenite na putovanje kroz istoriju, i saznajte kako su ljudi živjeli i voljeli vijekovima i godinama unazad, naučite nešto novo o sebi, te odgovore na pitanja o ljubavi, životu, prijateljstvu…

Prohujalo sa vihorom, Margaret Mičel

Nijedna lista knjiga ne može biti potpuna bez naslova “Prohujalo sa vihorom”. Ukoliko se do sada niste susreli sa ovom knjigom, film i sjajnu Vivijan Li sigurno niste propustili, a rečenica “Frankly, my dear, I don't give a damn” je jedna od omiljenih i kultnih. Ukoliko pokušavate da se spasite iz ljubavnog trougla, eto još jednog dobrog razloga da ove jeseni pročitate ovo kapitalno djelo.

Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald

Vjerujem da niste želili da propustite film sa Leonardom Dikarpijem u glavnoj ulozi, ali dodao bih da je knjiga nešto što morate imati u svojoj biblioteci. Ficdžerald je sjajno dočarao kako je divno voljeti nekog, ali u granicama, jer i previše ljubavi umije da stvori velike probleme. Priča koja će vam možda natjerati suze na oči i koju nikako ne smijete propustiti ove jeseni.

Gordost i predrasude, Džejn Ostin

Advertisements

Znate one knjige koje možemo iznova i iznova da čitamo i nikad nam nije dosta? “Gordost i predrasude” je jedno takvo djelo kojeg i dalje ne možemo da se zasitimo. Divna romantična priča koja ne samo da nas uči o ljubavi već nas i inspiriše da ne izgubimo nadu i nikada ne odustajemo. Džejn Ostin kroz roman nam poručuje da je moguće pronaći ljubav na neočekivanim mjestima što je odlična poruka usamljenim da ne gube nadu.

Romeo i Julija, Viljam Šekspir

Pretpostavljam da ste pročitali ovo djelo još u srednjoj školi, ali sigurno tada niste bile pametni i iskusni kao sada. Da li ste sa 16. godina mogli da posmatrate svijet i ljubav očima kojim to činite danas? Naravno da ne! Zato je ova šarena i romantična jesen idealan trenutak da potražite lektiru iz školskih dana i naučite razliku između zaljubljenosti i prave ljubavi.

Orkanski visovi, Emili Bronte

Prva i jedina novela književnice Emili Bronte vraća nas u viktorijansko doba i priča nam nevjerovatnu priču o zabranjenoj ljubavi. Ljubav glavnih likova je često sebična i razorna, a i oni u nekim trenucima nisu ni sipmatični ni dobri što nas uostalom i asocira na realan život i ljubavne probleme koje proživljavamo. Osim što je u centru ljubavna priča, Orkanski visovi pokazuju ono što smo već odavno znali: “Novac mijenja ljude”.

Nadam se da ćete naći vremena i pročitati ove bisere svjetske književnosti. Ukoliko ste ih već pročitali, zašto im se ne vratiti iznova, ili pogledati njihove filmske adaptacije.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)