HR Excellence in Research: Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljen logo izvrsnosti u istraživanju

Evropska komisija dodijelila je Univerzitetu u Istočnom Sarajevu logo izvrsnosti u istraživanju (HR Excellence in Research) čime je UIS uvršten u grupu evropskih univerziteta koji imaju potvrdu kvaliteta naučno-istraživačkog rada i koji žele da osiguraju kvalitetno poslovno okruženje za svoje istraživače.


Putem ovog loga izvrsnosti u istraživanju Univerzitet je pokazao svoje nastojanje da bude aktivno uključen u evropski istraživački prostor kroz različite programe putem harmonizacije svoje legislative i organizacione istraživačke strukture sa evropskim modelom u skladu sa Evropskom poveljom za istraživače i Kodeksom o zapošljavanju istraživača.

Advertisements

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslav Grujić rekao je da će UIS logo izvrsnosti u istraživanju koristiti kao značajno obilježje po kojem će biti prepoznatljiv kao jedan od univerziteta koji se bave naučno-istraživačkim i umjetničkim radom i imaju dosta rezultata iza sebe, te planiraju značajno unapređenje i pridržavanje EHEA (Evropskog područja visokog obrazovanja).

Korištenje ovog loga značajno će doprinijeti međunarodnoj prepoznatljivosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što je posebno bitno prilikom apliciranja za međunarodne projekte.

Logo izvrsnosti podrazumijeva da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu pridržava principa i načela koje je propisala EU Evropskom poveljom za istraživače i kodeksom zapošljavanja istraživača, kada je riječ o pravima i obavezama istraživača i da su procedure zapošljavanja na Univerzitetu usaglašene sa evropskim.

Advertisements

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je 7. februara 2013. godine potpisao Deklaraciju o pristupanju Evropskoj povelji za istraživače (European Charter for Researchers) i Kodeksu o zapošljavanju istraživača (Code of Conduct for the Recruitment of Researchers), čime se obavezao poštovati načela Povelje i Kodeksa i uskladiti svoje pravne akte sa načelima Povelje i Kodeksa.

Evropska povelja za istraživače i Kodeks o zapošljavanju istraživača su dokumenti Evropske komisije čiji je cilj osigurati ista prava za istraživače, bez obzira na to u kojoj su evropskoj državi zaposleni.

(STUDOMAT.ba)