Zbog čega odlaze mladi iz BiH?

I dok država nema strategiju kako zaustaviti odlazak mladih, ne samo da BiH napuštaju mladi, odlaze i cijele porodice. U potrazi za poslom i boljom budućnošću. Da se odlasci nastavljaju govore i slike redova iz Banjaluke ispred ambasade Slovenije.


Foto: N1
Foto: N1

Trend odlaska mladih iz BiH se nastavlja. To pokazuje i red ispred konzulata Slovenije u Banjaluci. Mladi ne vide perspektivu u BiH i zbog toga odlaze u druge zemlje, kako bi kako kažu imali bolju budućnost.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH o zaposlenim državljanima sa kojima BiH ima potpisan sporazum o zapošljavanju tokom 2016. godine u Sloveniji se zaposlilo 4.778 osoba, u Njemačkoj 1.079 . Međutim, stvarni broj zaposlenih državljana BiH u inostranstvu je puno veći s obzirom da postoje i osobe iz BiH koje su na neki drugi način pronašle zaposlenje.

Mladi su razočarani i ne samo da odlaze mladi, odlaze i čitave porodice. Odlaze jer su razočarani.

– Mladi ljudi odlučuju se na odlazak. Pogledajte primjer Alena Jusupovića, koji je dobio biznis planom 4.000 dolara. Na kraju je kod njega završilo 5.400 maraka što znači da je država kroz sve svoje tranše uzela od tog njegovog biznis plana 1.870 KM. Mislim da to sve govori koliko je teško se mladoj osobi ostvariti u jednom ovakvom sistemu i kako onda ne biti razočaran, rekao je Mato Lončar, predsjednik Vijeća mladih FBiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH je u periodu 2010- 2016 napustilo 48.700 građana . Međutim podaci nevladinih organizacija govore da je BiH samo u 2015. godini napustilo 90.000 ljudi. Država nema strategiju kako da zaustavi odlazak ljudi.

– Ovo će dovesti do ozbiljnog problema, u RS-u već sada ima manje nezaposlenih nego penzionera, u Federaciji je situacija nešto povoljnija ali samo malo iznad tog praga 1:1. to su najlošiji podaci u cijeloj Evropi . Zamislite samo kad budemo mi jednog dana odlazili u penziju, ko će uplaćivati doprinose, rekao je ekonomist Nikola Kužet.

Prema podacima Migracionog profila BiH, dokumenta koji Ministarstvo sigurnosti objavljuje svake godine. Najveći broj građana BiH se nalazi u Njemačkoj skoro 200 hiljada, u Austriji 157.000, SAD 122.190, Sloveniji 105.313, u Švedskoj 58.583 .

Sve je manji broj onih koji svoju perspektivu vide u BiH i sve dok se stanje ne popravi svoje bolje sutra će tražiti u drugim zemljama.

(N1)