Francuska: Veliki protesti mladih protiv novog zakona o radu

Nezadovoljni reformom radnog prava koju ocjenjuju preliberalnom, deseci hiljada mladih učestvovali su jučer širom Francuske u protestima koje su obilježili nasilni neredi.


Foto: AFP
Foto: AFP

Neki univerziteti i srednje škole su bili zatvoreni, a demonstranti, među koje su se ubacili nasilnici, sukobili su se sa zaštitarskim snagama, pri čemu su 23 osobe uhapšene, a desetak je lakše povrijeđeno.

U protestima, organiziranim u više francuskih gradova, učestvovalo je 69.000 ljudi, po procjeni vlasti, a 150.000 po procjeni organizatora. To je manje od 220.000 do 400.000 protestanata zabilježenih prije osam dana.

Socijalistička vlada je u međuvremenu načinila ustupak i vratila se na brojne sporne tačke svoje reforme koja je potaknula pobunu ljevice, što zabrinjava vladu godinu dana prije predsjedničkih izbora. Iako su sindikati skloni reformi s odobravanjem dočekali te ustupke, najveći studentski sindikat UNEF i srednjoškolske organizacije izrazile su želju da nastave proteste te i dalje traže povlačenje nacrta.

“Ne želimo biti topovsko meso”, “Na ulicu sada kako ne bismo ondje završili za 30 godina”, uzvikivali su demonstranti u pariskoj povorci.

Dvjestotinjak srednjih škola nije moglo normalno raditi jer su učenici blokirali svoje ustanove, navode srednjoškolske organizacije. Univerzitetski kampusi u Parizu, Lyonu i Bordeauxu također su bili zatvoreni. U intervenciji redarskih snaga na fakultetu u Strasbourgu pet osoba je povrijeđeno, navodi UNEF. Tokom protesta, manje skupine mladih su napale policiju a nasilnici su uništavali gradsku imovinu.

Nacrt zakona, smatra vlada, treba ukloniti zapreke zapošljavanju kako bi se smanjila velika nezaposlenost koja je viša od 10 posto. Ali nacrt, misle njegovi kritičari, previše ide na ruku poslodavcima i mogao bi povećati nesigurnost radnika. Nezadovoljni sindikati, CGT i FO, planiraju nove proteste 31. mart.

(N1)