Finalni godišnji sastanak i prvi „Konfučijev kup“ – takmičenje u izgovoru kineskog jezika i kineskih talenata

Konfučijev institut Univerziteta u Sarajevu (CI UNSA) održao je finalni godišnji sastanak i prvi „Konfučijev kup“ – takmičenje u izgovoru kineskog jezika i kineskih talenata 28. decembra, nakon održavanja predavačkog seminara 26. decembra 2019. godine u prostorijama CI UNSA.


Group Photo of all participants

Nakon prijave i preliminarnog takmičenja šest kandidata je ušlo u finalno nadmetanje u izgovoru kineskog jezika, a 19 njih je ušlo u takmičenje kineskog talenta. Više od 80 ljudi, uključujući nastavnike i studente iz CI UNSA, lokalno stanovništvo, kao i ljude iz Njemačke, Malezije, Indonezije, Grčke i drugih zemalja, pridružilo se ovom događaju. Finalisti takmičenja u izgovoru kineskog jezika izrazili su ljubav prema kineskom jeziku i kineskoj kulturi iz svojih iskustava i osjećanja učenja kineskog jezika, učestvovanja u ljetnim kampovima i drugim događajima, sedmici kineskog filma i sl. U takmičenju kineskog talenta kandidati su izveli Taichi, Taichi Fan, Wu Qin Xi (pet životinjskih vježbi), kinesku kaligrafiju i sječenje papira itd., osvajajući tople aplauze publike.

Advertisements

Direktor Instituta gospodin La Weixin i nastavnici CI UNSA dodijelili su certifikate i suvenire s kineskim kulturnim obilježjima i izrazili dobre želje i novogodišnje čestitke pobjednicima i učesnicima takmičenja. Nedim Kapetanović, koji je osvojio prvo mjesto na kineskom takmičenju talenta za svoje nastupe Taichi i Wu Qin Xi, uzbuđeno je rekao nakon takmičenja: „Ja sam mornar i nekada sam puno vremena provodio na moru. Ne mogu učestvovati u zahtjevnim aktivnostima iz fizičkih razloga. Saznao sam da CI UNSA nudi časove Taichi i Wu Qin Xi. Tada sam odlučio učestvovati. Nakon više od dvije godine vježbanja nisam samo trenirao svoje tijelo već sam osvojio i prvo mjesto. Vrlo sam sretan. Nastavit ću učiti i pozivati ljude da se pridruže timu za kulturnu razmjenu i dat ću sve od sebe za razvoj Konfučijevog instituta.“ Jasna Čičić, koja je osvojila prvo mjesto na takmičenju u izgovoru kineskog jezika, rekla je: „Kineski sam naučila na Konfučijevom institutu, a treće mjesto sam osvojila na takmičenju ‘Kineski most’ u BiH. Kasnije sam učestvovala na ljetnom kampu i otišla na Univerzitet Northwest Normal zbog kulturnog iskustva. Bila sam vrlo impresionirana. Kina je tako lijepa. Volim rezance od govedine. Želim osvojiti prvo mjesto na takmičenju ‘Kineski most’ u BiH i plasirati se u finale i takmičiti se u Kini.“

Advertisements

Na ovom takmičenju učestvovali su učenici predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, te osobe od 6 do preko 50 godina. Svi su bili odlični i pokazali na kojem je nivou nastava i kvalitet CI UNSA. Lokalni i online mediji su pratili događaj.

(STUDOMAT.ba)